Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 21 januari 2019

Praktijkproef met vergisten 'puur' bermgras

Bermgras omzetten in biogas zonder toevoeging van mest. Volgende maand start een proef om te kijken of de opbrengst voldoende is.

De proef duurt een half jaar en moet kennis opleveren over de opbrengst en de kwaliteit van biogas en de hoeveelheid en samenstelling van het restproduct (digestaat). Bijzonder aan de praktijkproef is dat het hier gaat om vergisting van alleen gras; er komt geen mest aan te pas, wat wel gebruikelijk is bij vergisting. De proef wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Aannemingsbedrijf Jos Scholman, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Rijkswaterstaat (RWS) en Attero.

Enkele jaren geleden heeft de provincie Utrecht onderzoek gedaan naar de hoeveelheid maaisel die vrijkomt bij het onderhoud van wegbermen, plantsoenen en sloten. Dit leverde 60 kton gras op en 1000 ton slootmaaisel. Aannemingsbedrijf Jos Scholman heeft daarop het waterschap benaderd voor een proef, en later zijn ook Attero en Rijkswaterstaat (Midden-Nederland en BUN-K) aangehaakt.

Hoogheemraad Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden: “Bij het onderhoud van onze sloten en kanalen komt jaarlijks 1000 ton aan waterplanten vrij. Dit maaisel wordt nu gecomposteerd. Als we er biogas van kunnen maken, zijn we weer een stapje verder naar ons doel: energieneutraal zijn in 2040.” Ook Tamme Mekkes van Attero benadrukt het belang van hoogwaardige recycling van deze stroom: “Door bermgras niet onder te ploegen maar te vergisten slaan we vier vliegen in één klap: we produceren hernieuwbare energie, hygiëniseren de stroom zodat invasieve exoten zoals de duizendknoop niet verder verspreid worden, produceren een hoogwaardige bodemverbeteraar en voorkomen ook nog eens dat zwerfafval wordt ondergeploegd in de bodem”. Nieuw is de vergisting van bermgras voor Attero niet. Voor de provincie Drenthe heeft ze al de opdracht ervoor verkregen.

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website