Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 19 augustus 2019

95-jarige Cato inspireert dorpsgenoten tot afval rapen

Mede dankzij de 95-jarige Cato Smetsers-Machielsen krijgt de gemeente Oirschot veel nieuwe aanmeldingen van inwoners die zich vrijwillig willen inzetten voor een schone en zwerfafvalvrije omgeving.

Cato verzamelt het zwerfafval in het mandje van haar rollator.
Foto: Kees Smetsers

Alle rotzooi op straat en in de berm stoort Cato Smetsers-Machielsen en dus besloot ze om zelf het zwerfafval op te ruimen. Regelmatig wandelt zij, samen met haar zonen, een ronde met haar rollator en ruimt ze zwerfafval op. Nadat de 95-jarige dame het nieuws haalde met haar actie, kreeg de gemeente veel nieuwe aanmeldingen binnen van inwoners die ook wel zwerfafval willen rapen. Waren er in 2018 nog zeven vrijwilligers actief in Oirschot, inmiddels staat de teller op veertig vrijwilligers.

De gemeente Oirschot faciliteert het opruimen van zwerfafval door vrijwilligers door hen te voorzien van ergonomische opschoonmaterialen en een opvallend ‘Oirschot is Supporter van Schoon’ veiligheidshesje. Daarnaast worden al deze vrijwilligers ook jaarlijks bedankt en in het zonnetje gezet tijdens de zogenoemde Kempenexcursie.

Verder wordt door de gemeente groots ingezet op educatieve en participatie projecten. Er worden gastlessen gegeven op basisscholen, diverse hotspots aangepakt en opschoonacties georganiseerd zoals de Landelijke Opschoondag. De gemeente wordt bij de aanpak van zwerfafval ondersteund door Onsburo.