Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 27 september 2019

Vlaamse ambtenaar moet betalen voor wegwerpverpakking

In de kantines van de Vlaamse overheid moet vanaf oktober extra betaald worden voor een wegwerpverpakking.

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid gaat het gebruik van wegwerpverpakkingen in de grote kantoorgebouwen vermijden en waar dat vervangen door duurzame alternatieven. Alleen als het echt niet anders kan of mag, bijvoorbeeld vanwege hygiënewetgeving, blijft de wegwerpverpakking.

Betalen

Vanaf 1 oktober 2019 wordt daarom minimaal 0,20 euro extra geheven voor een wegwerpverpakking. Bijvoorbeeld een eenmalige beker voor koffie, soep, vruchtensap of een zakje om een koek. Het facilitair bedrijf moedigt aan om zelf een brooddoos of herbruikbare koffiebeker of drinkfles mee te nemen. Voor wie dat vergeet worden ook verschillende herbruikbare zaken te koop aangeboden in de koffiebars: koffiebeker, waterfles, broodjesdoek, thee-eitje, soeppotje, saladepotje.

In het restaurant zullen er geen wegwerpverpakkingen meer beschikbaar zijn voor soep, salade bar en pasta. “Wil je graag je soep of salade meenemen? Vergeet dan je eigen potje niet!” zo meldt het Facilitair Bedrijf. In de koffiebar is nog wel soep in een wegwerpverpakking krijgen, maar daar betaal je dan 0,20 euro extra voor. Grotere verpakkingen, zoals die voor hamburgers, zijn zwaarder belast: 50 cent.