Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 28 november 2019

Hardenberg wil duurzaam gas in bestaande gasnet

Cogas, N-TRA en netbeheerders Coteq Netbeheer en Rendo gaan samen onderzoeken of het mogelijk is om duurzaam gas in te voeden in het bestaande gasnet in de gemeente Hardenberg.

De gemeente Hardenberg heeft de ambitie om in plaats van fossiele brandstoffen zoals aardgas meer duurzame energiebronnen te gebruiken bij het verwarmen van woningen, zoals groengas, biogas en waterstof. Biogas wordt geproduceerd uit afval en dierlijke restproducten. Het biogas kan na droging en ontzwaveling rechtstreeks worden verbrand in bedrijven. Ook kan het biogas na deze behandeling worden gezuiverd tot aardgaskwaliteit, zogenoemd groen gas. Dit groen gas is een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas. Groen gas kan via het bestaande gasnet worden getransporteerd en geleverd aan bijvoorbeeld huishoudens. Voor de gebruiker is het gelijk aan aardgas. Daardoor zijn er geen aanpassingen nodig in gastoestellen in woningen. Ook duurzaam opgewekte waterstof is een duurzaam gas. Hiervoor zijn beperkte aanpassingen aan het gasnet en de apparatuur nodig.

Intentieverklaring

Cogas, N-TRA en netbeheerders Coteq Netbeheer en Rendo gaan samen onderzoeken of het mogelijk is om duurzaam gas in te voeden in het bestaande gasnet in de gemeente Hardenberg. Dat moet evenveel duurzaam gas zijn als dat er aan gas wordt afgenomen door huishoudens en bedrijven. De partijen kijken ook naar de mogelijkheden om lokaal duurzaam gas op te wekken. Afspraken over het onderzoek zijn onlangs vastgelegd in een intentieverklaring. De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen in wijkuitvoeringsplannen die volgen uit de Transitievisie Warmte die de gemeente maakt. Hierin staat hoe wijken op een duurzame manier en aardgasvrij verwarmd kunnen worden.

Gerelateerde artikelen