Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 10 januari 2020

FNV wil dat Amsterdam bijdraagt aan opvang AEB-medewerkers

Samen met afvalverwerker AEB is FNV een sociaal plan overeengekomen voor AEB-medewerkers om de klap op te vangen als ze hun baan verliezen. De vakbond wil dat de gemeente Amsterdam ook een bijdrage levert.

FNV wil dat gemeente Amsterdam bijdraagt aan het sociaal plan voor vertrekkende medewerkers van AEB.

Het sociale plan van FNV en AEB omvat een hogere transitievergoeding bij ontslag, een werk-naar-werkregeling en een aanvulling op een eventuele WW-uitkering. “Het plan is aan de magere kant, want AEB heeft niet meer geld”, zegt FNV-bestuurder Hans Robijn. “Gemeente Amsterdam is de enige aandeelhouder. Ik verwacht van wethouder Victor Everhardt van Financiën en Economische Zaken dat hij ook een bijdrage levert.”

Verbeterprogramma

Volgens Robijn heeft de gemeente een belangrijke rol gespeeld in de penibele situatie van de afvalverwerker. “De gemeente heeft het onderhoud jarenlang laten versloffen, waardoor het bedrijf stilgelegd moest worden. Dan is het niet meer dan logisch dat Amsterdam zijn sociale hart laat zien en geld bijlegt.” Afgelopen juli haalde AEB de verbrandingslijnen gedeeltelijk uit bedrijf om een intensief verbeterprogramma uit te kunnen voeren. Daardoor vielen de inkomsten stil en moest het bedrijf hoge kosten maken voor afvalverwerking elders.

Inmiddels bereidt de gemeente een verkoopproces voor. Daarbij veranderen, naar de verwachting van FNV, zo’n 50 medewerkers van bedrijf en verliezen zo’n 50 medewerkers hun baan. In totaal werken ongeveer 400 mensen bij AEB.

Van werk naar werk

Het uitgangspunt van het afgesproken sociaal plan is om zo veel mogelijk medewerkers van werk naar werk te begeleiden. Vertrekkers krijgen een transitievergoeding die boven de wettelijke vergoeding kan liggen, afhankelijk van de gemaakte keuze. Hoe korter de aanvulling op de WW, hoe hoger de vergoeding. “AEB maakt echt schoon schip en wil met het sociaal plan zo veel mogelijk doen om de medewerkers vooruit te helpen. Maar het bedrijf zit financieel in zwaar weer, meer geld is er niet om nog meer te doen voor de mensen die hun baan verliezen. AEB heeft alles gedaan wat ze konden, nu is de gemeente Amsterdam aan de beurt.”

Meer weten over AEB Amsterdam?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website