Categorie: Management | Gepubliceerd: 18 februari 2020

3,75 procent meer loon en 200 vaste banen erbij in afvalsector

Werkgeversorganisatie WENB heeft met de vakbonden een onderhandelaarsakkoord gesloten over de cao GEO (grondstoffen, energie en omgeving).

Werknemers in de afvalsector krijgen door de nieuwe afspraken meer kansen om door te groeien naar functies met minder fysiek en zwaar werk.
Foto: mario beauregard - Fotolia

In het onderhandelaarsakkoord is geregeld dat de 7.000 medewerkers actief in de afvalwerking, die onder deze cao vallen, een loonsverhoging krijgen van 3,75 procent. Jongeren kunnen er dit jaar zelfs tot 6,8 procent op vooruitgaan. Daarnaast krijgen 200 medewerkers met een onzeker flexcontract een vaste baan. Van de 10.000 mensen in de sector grondstoffen, energie en omgeving zijn er 3.000 flexwerkers, volgens vakbond CNV.

Als de leden van de vakbonden instemmen met de afspraken, gaat de cao per januari 2020 in voor de duur van 12 maanden. Op 1 maart 2020 ontvangen medewerkers een structurele loonsverhoging van 2,75 procent en een eenmalige uitkering van 125 euro op basis van een fulltime dienstverband. In augustus volgt een structurele loonsverhoging van 1 procent. De jeugdloonschalen worden verhoogd met 2,5 procent; dat betekent dat het loon van een 18-jarige van 85 procent naar 87,5 procent stijgt van het volwassen loon.

Duurzame inzetbaarheid

In het onderhandelingsresultaat zijn afspraken gemaakt zodat medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen. Medewerkers krijgen twee betaalde studiedagen - medewerkers in de ploegendiensten zelfs vier - voor scholing. Zo krijgen zij de mogelijkheid door te groeien naar functies met mogelijk minder fysiek en zwaar werk. Ook gaat een werkgroep de afspraken uit het pensioenakkoord verwerken, zodat deze vanaf 1 januari 2021 in kunnen gaan. Dit betekent onder andere dat er afspraken komen dat medewerkers met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen. Ook wordt er gekeken of medewerkers met meer dan 45 dienstjaren gebruik kunnen gaan maken van de tijdelijke regeling om eerder te stoppen met werken.

Het is nu aan de leden van de vakbonden FNV en CNV om te beoordelen of het een goed onderhandelingsakkoord is. Werkgevers hebben inmiddels ingestemd met dit resultaat.

Meer weten over WENb?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website