Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 18 februari 2020

Schone Rivieren start nieuwe burgeronderzoek naar rivierafval

Vanaf het voorjaar van 2020 start Schone Rivieren met een nieuw halfjaarlijks burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval langs het Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui.

Twee keer per jaar gaan zo’n tachtig vrijwillige rivierafvalonderzoekers de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval in kaart brengen. De data die zij verzamelen, worden gebruikt in gesprek met producenten en (internationale) overheden voor maatregelen om zwerfafval langs rivieren te voorkomen. Met als doel, plasticvrije rivieren in 2030.

De onderzoekers gaan vanaf 15 februari tot en met 15 maart op pad langs het Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui. Over een stuk oever van 100 meter categoriseren en turven ze het gevonden afval. Ze sluiten zich aan bij de groep van 354 vrijwilligers die sinds 2017 al actief is langs de Maas en de Waal. De afgelopen jaren hebben zij al 153.000 stuks afval geregistreerd, 81 procent daarvan is plastic.

Schone Rivieren is een samenwerkingsverband tussen IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Gerelateerde artikelen