Categorie: Management | Gepubliceerd: 03 maart 2020

VA ziet dat dalende trend aantal ongevallen doorzet

Geheel tegen de landelijke trend in, neemt het aantal ongevallen bij de leden van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) sinds een aantal jaar af.

Het aantal verzuimongevallen bij VA-leden neemt al jaren gestaag af.
Bron: Vereniging Afvalbedrijven

Sinds 2006 onderzoekt de VA elk jaar het aantal ongevallen bij haar leden. Uit de resultaten van de zogenoemde ongevallenenquête blijkt dat het aantal ongevallen in de loop van de jaren langzaam maar gestaag afneemt. In 2006 deden zich gemiddeld 124 verzuimongevallen voor, in 2018 waren dat er gemiddeld 88. Wel doet zich gemiddeld elk jaar één dodelijk ongeval voor. Al met al zijn er nog steeds te veel ongevallen, vindt de VA. Daarom blijft de vereniging naar eigen zeggen het belang benadrukken van continue aandacht voor gezond en veilig werken in de afvalsector.

De ongevallenenquête geeft inzicht in de oorzaken van ongevallen. De meeste ongevallen hangen samen met beknelling, struikelen en uitglijden, gevolgd door prikken/snijden, vallende voorwerpen en geraakt worden door een (heet) voorwerp. Vallen van hoogte, stoten en gevaarlijke stoffen maken minder slachtoffers, maar halen ook de jaarlijkse top 7 van oorzaken van ongevallen.

Meer aandacht voor veiligheid

De VA stelt zelf dat de groeiende aandacht voor gezond en veilig werken bij leden zijn vruchten afwerpt. Leden proberen onderling van elkaar te leren, maar voeren ook werkplekinspecties uit, laten werknemers veiligheidstrainingen volgen en werken met (veiligheids)certificaten. Daarnaast worden er jaarlijkse oefeningen met externe hulpdiensten georganiseerd en doen de bedrijven mee aan de jaarlijkse Week van de Veiligheid van de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche.

De VA onderzoekt momenteel of leden in de vorm van een bedrijfsleidersoverleg of masterclass het delen van kennis en kunde naar een hoger niveau kunnen tillen. Verder heeft de VA afgelopen jaar een Programma Permanente Educatie in het leven geroepen. Dit programma heeft als doel om sectorbreed educatieve tools te ontwikkelen om kennis, kunde en gedrag van eigen medewerkers, flexwerkers en derden/contractors structureel te verbeteren.

Tegen de trend in

Waar de VA het aantal ongevallen bij leden ziet dalen, ziet de Inspectie SZW het aantal arbeidsongevallen de laatste jaren juist stijgen. Vorige week nog meldde de dienst het aantal meldingen van een arbeidsongeval is gestegen van 4.368 in 2018 naar 4.474 in 2019. Vorig jaar overleden 69 mensen als gevolg van een ongeval tijdens het werk. In 2018 waren dat er 71. Verreweg de meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de bouw. Eén probleem is dat te veel bedrijven nog te weinig werk maken van de (verplichte) risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). De Inspectie SZW gaat daarom dit jaar stevig inzetten op meer voorlichting en handhaving, vooral daar waar de risico’s zitten.

Eind vorig jaar maakte de Inspectie SZW al bekend dat in 2020 uitgebreid aandacht besteed zal worden aan de arbeidsveiligheid in de afvalverwerkende industrie. Afvalbedrijven die onder het BRZO-regime vallen, worden door inspecteurs overigens nog eens extra onder de loep genomen. Vorig jaar bleek dat deze bedrijven namelijk relatief vaak in de fout gaan.

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website