Categorie: marktinformatie | Gepubliceerd: 07 mei 2020

IKB ziet grondstofprijzen verder dalen

De Deutschen Industriebank (IKB) zag de wereldgrondstofprijzen in april opnieuw kelderen als gevolg van de coronacrisis, zowel op dollarbasis als in binnenlandse valuta.

IKB verwacht dat de schrootprijs nog wel even daalt.

De sluitingen van fabrieken in veel landen als gevolg van het coronavirus had ook in april de grootste impact op de grondstoffenprijzen in de wereld. Met name de onzekerheid over hoe lang shutdowns duren, speelt de markt parten. Een lichtpuntje is dat de Chinese economie weer langzaam begint te draaien, stelt IKB.

IKB ziet een bijzonder sterke daling van de olieprijs en verwacht dat de productie van olie nog verder al worden teruggebracht. Eind juni 2020 verwacht de bank dat de prijs van een vat ruwe olie rond de 32 dollar ligt.

De wereldwijde productie van ruwstaal was eind maart 2020 al met 1,4 procent gedaald op jaarbasis. IKB verwacht echter een daling van 2 procent voor 2020. Tot eind juni zullen zowel de schroot- als staalprijzen nog licht dalen.

De aluminiumprijzen zijn in april met bijna 10 procent gedaald, maar IKB denkt dat de prijzen in de tweede helft van 2020 zullen stijgen. De kopermarkt bleef evenwichtig, maar ook hier verwacht de bank in de loop van 2020 een hogere vraag.

Begin vorige maand meldde IKB al dat de wereldgrondstoffenprijzen in maart met bijna 30 procent waren gedaald.

Gerelateerde artikelen