Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 29 mei 2020

Renewi maakt balans op na eerste corona-maanden

De coronacrisis heeft zich de afgelopen maanden laten voelen bij Renewi. Hoewel het bedrijf alle 200.000 klanten kon blijven bedienen, zag het de volumes ingezameld afval afnemen en de inkomsten uit recyclaat dalen.

Renewi zamelde in april fors minder afval in.
Foto: Renewi

In een update meldt Renewi dat de lockdown in België zorgde voor 35 procent minder afval in april. In mei herstelde de volume zich iets. In Nederland nam het volume ingezameld afval in april met ongeveer 15 procent af. Bouw- en sloopafval en bulkafval voorkwamen dat het volume nog harder kelderde. Er werd vooral veel minder afval ingezameld via rolcontainers.

De inkomsten uit recyclaat daalden over het algemeen in april. Dat kwam door lagere prijzen voor recyclaat, maar ook doordat er minder materiaal beschikbaar was. In het VK zorgde de sluiting van milieustraten voor een lagere omzet.

ATM en Mineralz werden relatief nauwelijks geraakt door de crisis. Maltha zag een significant lagere vraag naar glas in Frankrijk en twee van de drie koelkastrecyclingfaciliteiten van Coolrec zijn tijdelijk gesloten geweest.

Maatregelen

Om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen nam Renewi verschillende maatregelen om de operationele kosten te reduceren en de cash-flow op peil te houden. Zo werden er tijdelijk geen extra mensen ingehuurd, mochten er geen overuren worden gemaakt en werd gebruikt gemaakt van regelingen van de overheid om het betalen van lonen en belastingen uit te stellen.

Renewi besloot verder geen dividend uit te keren over het net afgesloten boekjaar, wat 10 miljoen euro bespaarde. Daarnaat besloten de Executive Directors en de Board in april om tijdens de lockdown 20 procent van hun vergoeding in te leveren. De Executive Committee leverde 10 procent in. Bonussen over het afgelopen jaar zijn uitgekeerd in aandelen. De bonusregeling voor het lopende boekjaar is tot nader order opgeschort.

Verwachtingen

De impact van de coronacrisis op de resultaten in de tweede helft van maart heeft Renewi geschat op 4 miljoen euro. Vooruitkijkend heeft het bedrijf per divisie en per afvalstroom gedetailleerde modellen opgesteld om inzicht te krijgen in verschillende mogelijke scenario’s. Daarbij is er vanuit gegaan dat lockdowns verlengd worden tot in juni en dat er nog het hele jaar verstoringen zullen optreden als gevolg van de crisis. Renewi houdt echter ook rekening met een doomscenario waarbij lockdowns tot in de herfst duren. Met banken zijn afspraken gemaakt om alle scenario’s, dus ook het ook doomscenario, het hoofd te kunnen bieden.

Gebaseerd op de ervaringen in de tweede helft van maart, verwacht Renewi dat de coronacrisis kan resulteren in een reductie van de Ebit en cash van 20 miljoen euro in het eerste kwartaal van het boekjaar 2020/2021, dat is gestart op 1 april. De verwachting voor de rest van het jaar hangt af van wanneer de lockdownrestricties worden teruggedraaid en hoe snel vervolgens het economisch herstel verloopt.

Over de verdere toekomst maakt Renewi zich overigens weinig zorgen. Om de klimaatcrisis te bestrijden, zal de transitie naar een circulaire economie hard nodig blijven. Het bedrijf verwacht daar zeker op de lange termijn van te profiteren. In dat kader is Renewi blij met de plannen voor een CO2-heffing die de Nederlandse overheid op 28 mei aankondigde. De heffing zal een belangrijke incentive worden voor recycling en het gebruik van secundaire materialen, verwacht het bedrijf.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website