Categorie: afval & energie | Gepubliceerd: 24 juni 2020

Neste gaat frituurvet McDonald's omzetten in diesel

Neste gaat het gebruikte frituurvet van McDonald's-restaurants in Nederland recyclen tot biodiesel. Havi gaat deze brandstof gebruiken voor transport in deze keten.

Voertuigen van Havi gaan rijden op gebruikt frituurvet van fastfood-keten McDonald's.

In de samenwerking tussen deze drie bedrijven speelt het logistieke bedrijf Havi een centrale rol. Zo zamelt de transporteur het gebruikte frituurvet van alle 252 Nederlandse McDonald’s-restaurants in, dat Neste in haar Rotterdamse raffinaderij omzet in diesel. Deze diesel dient weer als brandstof voor de vrachtwagens van Havi.

In vergelijking met fossiele diesel zorgt de zogeheten Neste My Renewable Diesel voor 90 procent minder uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast gaan Havi en McDonald’s kijken in hoeverre ook hybride en elektrische voertuigen kunnen worden ingezet en willen ze gebruik gaan maken van logistieke city hubs om de bewegingen in de binnenstad te verminderen.

'Duurzaam alternatief'

Carl Nyberg, Executive Vice President van Neste Renewable Transport: “Het gebruikte frituurvet van McDonald’s is een uitstekende grondstof voor My Renewable Diesel. De brandstof heeft een lage uitstoot, is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel en vereist geen aanpassingen aan bestaande dieselmotoren. Graag zetten we ook ander afval om in duurzame brandstoffen en producten.”

McDonald's is al langer bezig met het hergebruik van haar afvalstoffen. Zo laat het bedrijf sinds eind 2018 haar restafval nascheiden door Attero. Daarmee wil het in 2020 de helft van de 20 kton afval die de vestigingen in Nederland produceren (7 kton keukenafval en 13 kton gastenafval) laten recyclen. De ambitie is om in 2025 al het afval van gasten en keukenafval te laten recyclen.