Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 01 juli 2020

Oplossing voor slecht recyclebare tandpastatubes

Urgenda denkt dat het mogelijk is om jaarlijks 1 miljoen tubes tandpasta te besparen en gaat daarom Smyle ondersteunen. Dat bedrijf wil de tubes vervangen door zogenoemde 'brush mints'.

De chewing mints van Smyle zijn verpakt in een glazen flesje.
Foto: Smyle

Plastic tandpastatubes zijn zeer vervuilende verpakkingen, die moeilijk afbreekbaar zijn, stelt Urgenda. Ze zijn gemaakt van verschillende soorten en lagen plastic, vaak geperst om een dun laagje aluminium. Door de bijkomende tandpastaresten zijn ze vrijwel niet te recyclen. Per jaar worden echter 20 miljard tandpastatubes geproduceerd. Plastic wordt meestal gemaakt van aardolie en bij de productie en het verbranden komt CO2 vrij. Nog een reden om van die tubes af te willen, vindt de organisatie die de verduurzaming van Nederland wil versnellen.

Urgenda steunt daarom Smyle, een jong bedrijf dat ‘brush mints’ heeft ontwikkeld: tandpastatabletten in een glazen flesje, dat via composteerbare navulverpakkingen kan worden bijgevuld.

“We vergeten vaak dat plastic gemaakt is van de fossiele brandstof, aardolie. Zo ook de plastic tandpasta tube, maar ook de shampooverpakkingen en allerlei andere flessen in de badkamer”, zegt directeur van Urgenda Marjan Minnesma. “Als we die overal ter wereld zouden kunnen vervangen, dan maken we echt verschil. Minder uitstoot, minder plastic soup, minder vraag naar aardolie.”

Urgenda gaat zich daarom samen met de ASN Bank, het collectief van energiecoöperaties Om | Nieuwe Energie, de eerste verpakkingsvrije online-supermarkt Pieter Pot, en de Plastic Soup Foundation inzetten om samen 1 miljoen tubes tandpasta te besparen. Smyle is een natuurlijke, vegan tandpasta, 100 procent vrij van micro-plastics, kunstmatige toevoegingen en allergenen. Smyle werkt samen met ACTA, de Academie van Tandheelkunde Amsterdam om te zorgen voor verantwoorde mondverzorging.