Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 31 juli 2020

Gehele Nederlandse kust schoner, Ameland spant de kroon

Het Schoonste Strand van Nederland is dit jaar het strand van Ameland. Belangrijker is echter dat de jury en inspecteurs constateren dat het langs de gehele Nederlandse kust dit jaar schoner is geworden.

De jury van de verkiezing, een initiatief van Strand Nederland en Nederland Schoon, noemt de winst van Ameland een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het strand op het Waddeneiland. Voor het eerst sinds de start van de inspecties mocht de jury een tien uitdelen. Op Ameland klopte alles dit jaar: van paviljoen tot parkeerplaats en van de vloedlijn tot de verre omtrek van de opgangen. Een ontzettend knappe gezamenlijke prestatie van gemeente, ondernemers, bewoners en bezoekers, aldus de jury. Afgelopen jaar ging de prijs voor het schoonste strand nog naar Noord-Beveland.

Schonere stranden

De inspecteurs constateerden dat het dit jaar weer iets schoner is geworden aan de kust. De inspanningen van de ondernemers en de kustgemeentes en de toegenomen bewustwording onder de bezoekers werpen hun vruchten af. Omdat veel paviljoens tijdens de coronacrisis zijn gestart met afhaalmaaltijden, vreesde de organisatie voor meer afval van deze verpakkingen, maar zelfs onder deze omstandigheden was het strand schoner dan ooit. Daarnaast constateerden de inspecteurs dat er veel minder wegwerpplastic op het strand lag in vergelijking met voorgaande jaren. Dat leidde tot mooie resultaten. Maar liefst 23 van de 28 Nederlandse kustgemeente behaalden de maximale beoordeling van 4 sterren voor hun schoonheid.

Inspecties in coronatijd

Het strandseizoen begon door de coronapandemie later dan gebruikelijk. Daardoor had de organisatie minder gelegenheid om de stranden, paviljoens en opgangen te controleren. Om toch tot een volwaardige, betrouwbare en transparante meting van de schoonheid te komen, organiseerde Strand Nederland een kleiner aantal professionele en intensieve metingen van de drukst bezochte stranden in juni en juli. Door slim te plannen en hard te werken is het in korte tijd gelukt de volledige Nederlandse kust in kaart te brengen door middel van 72 inspecties, uitgevoerd door 8 inspecteurs op 36 drukke toeristische locaties. Van het zuiden van Zeeland tot en met de stranden van De Waddeneilanden.

Beste paviljoens

Behalve de prijzen voor het Schoonste Strand, maakte de jury ook de winnaars bekend van het Beste Paviljoen van 2020. De hoofdprijs voor het Beste Paviljoen van Nederland ging naar Beachclub Lekker uit het Zeeuwse Vrouwenpolder. Bij de verkiezing lette de jury naast schoonheid op duurzaamheid, gastvrijheid, uitstraling en assortiment.

Daarnaast maakte de jury twee andere hoofdprijzen bekend. Bombaai Strandbar, op het strand van West-Kapelle, is de Beste Nieuwkomer van 2020. Het Duurzaamste paviljoen van het jaar is Sjoerd op Ameland. Paviljoen Pier 16 uit Nagele, Flevoland werd uitgeroepen tot het Beste Zoetwaterpaviljoen van het jaar. Ook bij de beoordeling van alle paviljoens telde de schoonheid in en rond de paviljoens zwaar mee.