Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 14 september 2020

Minderjarigen in het oud papier

Oud papier sorteren kan best vies werk zijn. Toch heeft het werk aantrekkingskracht op minderjarigen, weet Patrick Jonk van SPK Recycling in Wognum. Iedere zaterdag begeleidt hij samen met Thomas Konijn en Rob Mantel een groep van negen zestienjarige jongeren. En er is zelfs een wachtlijst.

De negen zestienjarige jongeren die iedere zaterdag bij SPK Recycling werken. (Foto: SPK Recycling)

De groep ontstond vorig jaar oktober toen SPK op zoek was naar nieuwe sorteerders. Het idee  erachter: jonge werknemers aantrekken, deze de kans bieden om door te ontwikkelen binnen het bedrijf, en de talenten zo binnen boord te houden. Geen rare gedachte. Jonk, nu 25 jaar en fulltime werkzaam bij SPK Recycling, is zelf ook zo begonnen. “En zelfs onze huidige directeur, Herman van der Meij, is aan de sorteerband gestart”, laat hij weten.  

Unicum

Aangezien Jonk een schoolgaande neef had, Dave Jonk, die in de buurt woonde, belde hij hem op met de vraag of die bij SPK wilde komen werken, en of Dave vrienden had die ook interesse hadden. Die bleken er voldoende en zo ontstond in één klap een nieuwe negenkoppige zaterdagploeg. Voor SPK een unicum. Sinds oktober vorig jaar haalt Jonk de jongeren iedere zaterdagochtend op met een busje en brengt ze naar SPK. Daar hijsen ze zich in een oranje werkoverall en gaan onder leiding van Jonk aan het werk. De jongeren, 8 jongens en een meisje, begonnen aan de sorteerband, maar kregen al snel de gelegenheid een heftruckdiploma te halen. Dat hebben ze ondertussen allemaal waardoor ze het sorteren kunnen afwisselen met werken op de heftruck.

Jonk: “Voor de jongeren is  die afwisseling een stuk van de aantrekkingskracht van  het werk. Daarnaast vinden ze het leuk om lekker bezig te zijn met hun handen, en vinden het niet erg om vies te worden. Bovendien is sorteren leuk: ze vinden altijd wel rare dingen tussen het oud papier. Na een uur of acht zit de dag erop, breng ik ze weer naar huis en hebben ze een leuk zakcentje verdiend.” Het werk blijkt populair, want door de mond op mond reclame van de ploeg hebben zich ondertussen al zo’n zes nieuwe jongeren aangemeld. Die staan op een wachtlijst.

Sterk

Voordelen van werken met jonge mensen zijn volgens collega Thomas Konijn dat ze een nieuwe, frisse blik in het bedrijfsleven brengen en fysiek relatief sterk zijn waardoor ze vaak wat meer aan kunnen dan oudere werknemers. “En uiteraard brengen ze ook een beetje sjeuïgheid in het bedrijf.” Wordt het met zo’n grote vriendengroep op een werkplek niet te snel te lollig? “Nee hoor. Lol trappen mag, zolang er gewerkt ben. En anders krijgen ze dat wel te horen, want ik ben er zelf ook bij.”

Een volgende stap binnen het bedrijf is shovelen, althans voor de jongeren die dat toevertrouwd krijgen. Jonk: “En als ze echt verder willen in dit vak dan zouden ze hier bijvoorbeeld doordeweeks op stage kunnen komen.” Het komende jaar verwacht hij dat de huidige groep in tact blijft. Op de lange termijn is dus de hoop dat er een aantal zullen resteren. En wie weet, zit daar een toekomstige directeur tussen.