Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 15 september 2020

Koning heeft aandacht voor circulaire economie in Troonrede

In zijn Troonrede had koning Willem-Alexander onder meer aandacht voor de maatregelen die komend jaar worden genomen om de circulaire economie te stimuleren.

Koning Willem-Alexander spreekt de troonrede uit.
Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Hij noemde niet alleen maatregelen om te stimuleren dat afval weer grondstof wordt, maar ook de CO2-heffing voor de industrie en een kleiner aandeel van kolencentrales in de elektriciteitsproductie. “Het perspectief van het Klimaatakkoord en de Klimaatwet is een vermindering van de CO2-uitstoot met minimaal 49 procent in 2030, op weg naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Later dit najaar verschijnt de eerste Klimaatnota”, aldus de koning.

Daarnaast gaf hij aan dat het belang van publieke voorzieningen door het coronavirus eerder is toe- dan is afgenomen. “Investeren in veiligheid, bestaanszekerheid en een aantrekkelijke leefomgeving draagt bij aan bestrijding van de crisis, aan de veerkracht van de economie en aan vertrouwen in de toekomst. In dat besef maakt de regering de keuze in deze onzekere tijd niet te bezuinigen, maar juist te investeren in baanbehoud, goede publieke voorzieningen, en een sterkere economische structuur en een schoner land nu en straks. Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar.”

Gerelateerde artikelen