Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 18 september 2020

Landelijk vervolg voor Friese aanpak tegen zwerfafval

Een jaar na de start van 'Friesland 100 procent zwerfafvalvrij' is er 19 procent minder zwerfafval in deze provincie aangetroffen. Daarom krijgt dit initiatief een landelijk vervolg.

Tijdens metingen in 2019 werden in totaal 4.199 stuks afval groter dan 1 centimeter gevonden. In 2020 is dit aantal gereduceerd tot 3.395 stuks afval. Deze metingen zijn gedaan tijdens een onafhankelijk onderzoek op 5.402 meetlocaties.

Hélène van Zutphen, directeur van NederlandSchoon: “De Friezen hebben laten zien dat ze het grove zwerfafval aan kunnen pakken met tastbaar resultaat. Friesland stelt hiermee een nieuwe zwerfafvalnorm die als uitgangspunt en inspiratie kan dienen voor de aanpak van zwerfafval in andere provincies. Daar mogen ze trots op zijn.”

Eigen schoongebieden

In Friesland hebben de gemeenten en de organisaties in oktober 2019 de handen ineen geslagen om te zorgen voor een afvalvrije provincie. Deze aanpak is ontwikkeld door NederlandSchoon, Circulair Friesland, Omrin, gemeente Heerenveen en de Friese Milieufederatie. Aan de hand van verschillende op maat gemaakte aanpakken per gemeente werden ondernemers, inwoners, scholen en verenigingen geënthousiasmeerd om hun eigen schoongebieden aan te maken. In totaal deden 3.075 Friezen hieraan mee en committeerden 528 ondernemers zich aan de aanpak. Dit resulteerde in een gebied van 9.000 voetbalvelden, dat werd schoongehouden.

Om Friesland ook in de toekomst zwerfafvalvrij te houden, krijgt het project een vervolg. Daarnaast worden de eerste stappen gezet om deze aanpak in de rest van Nederland in te zetten.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website