Renewi CEO Otto de Bont is tevreden met de resultaten over het eerste half jaar. “We hebben het een stuk beter gedaan dan we in eerste instantie verwacht hadden.” De uitdaging is nog nieuwe investeerders vinden om de handel in het aandeel Renewi een boost te geven.
Overname Suez De overname van een deel van de activiteiten van Suez door Veolia danwel Prezero houdt de gemoederen deze maand bezig. Heeft De Bont een voorkeur? “Als je kijkt naar waarin Renewi actief is, dan zou het voor ons niet zoveel uitmaken. Suez is onze belangrijkste concurrent in inzameling en recycling in de Benelux en Engeland. Veolia is in die gebieden, net als PreZero, amper aanwezig. Dus als een van die twee het wordt, dan heb je in feite Suez maar dan onder een andere naam. Mogelijk dat PreZero wel ietsje beter zou zijn voor Renewi omdat PreZero wat meer in de huis-aan-huis business zit, en zich met Suez mogelijk dan eerder richt op het sluiten van die loop en wat minder op het bedrijfsafval, waar Renewi zich voor op richt. Maar het goede nieuws is wel dat Suez nu zo in verwarring is dat de focus op de klant waarschijnlijk ietsje minder is dan normaal. Dus dat helpt ons ook weer”, besluit hij zacht lachend. |
De markt reageerde positief op de resultaten over de eerst helft van het boekjaar, waarbij het aandeel Renewi aan de Londense beurs na het nieuws gisterochtend met 17 procent steeg naar 23 pence per aandeel. “Als er geen nieuws is, heeft het aandeel daar onder te lijden, omdat mensen zich dan toch zorgen maken over hoe het zich zal ontwikkelen in de toekomst. Met dit statement kunnen we die onzekerheid weer wegnemen en dat zie je in die tegenreactie. Tegelijkertijd blijft het aandeel natuurlijk nog steeds veel te laag gewaardeerd”, kan De Bont niet vaak genoeg benadrukken.
Problematisch is dat er weinig handel is in een aandeel Renewi, aangezien grote aandeelhouders in deze onzekere coronatijd amper aandelen van het small-cap bedrijf verkopen of bijkopen. Zaak dus voor Renewi om op zoek te gaan naar investeerders om de tussentijdse handel op te drijven. De AEX-notering aan het begin van dit jaar was bedoeld om nieuwe investeerders aan te trekken, maar dat heeft nog niet tot veel actie geleid. "Het lastige is dat pensioenfondsen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, ook heel risicomijdend zijn. Zeker in een tijd met corona. En de hefboomratio, de ratio tussen de schuldenlast en de winst, is nog steeds rond de 3x. Dat is op zich goed, maar dat soort fondsen stappen vaak pas in als dat nog lager is, 2,5x of nog minder.” Om te zorgen dat het risico voor beleggers minder hoog is, is het omlaag brengen van die ratio ook een van de doelstellingen van Renewi. De Bont verwacht in de tweede helft van dit boekjaar dichter bij de 2,5x te komen.
Net als dat de volumes minder slecht zijn
dan verwacht, is ook de omzet over het eerste half jaar beter dan
verwacht. Hoewel deze over het algemeen
lager is dan die over de eerste helft
van vorig boekjaar, geldt dat niet voor
de laatste twee maanden. “Daarin zaten we qua volumes al
dichtbij de volumes van vorig jaar, en
wat omzet betreft al boven vorig jaar”, vertelt De Bont. Oorzaak
daarvoor is dat krimp in afval
uit de hotel- en
horecasector een relatief
kleine impact
heeft gehad op het bedrijf, omdat die sector maar voor zo’n 5
procent van de omzet zorgt. Dat terwijl de bouwsector relatief sterk
door de crisis is gekomen en de volumes
grof huishoudelijk afval stegen. Ook de
rest van de industrie ziet De Bont aardig terugkomen op de volumes van
vorig jaar. Deze volumes
tezamen compenseren het verlies in de
hotel- en horecasector dus ruim.
In België
zag Renewi onder meer sterk
aantrekkende volumes bij Coolrec. Oorzaak hiervoor is dat
de milieustraten in de lockdown
in Belgie volledig dichtgingen,
waardoor oude koelkasten en dergelijke
niet meer via de supplychain
bij Renewi terecht kwamen.
De Bont: “April en mei waren
daardoor heel slecht voor Coolrec
maar toen de
milieustraten weer openden, kwam er in juni-juli een soort
inhaaleffect en hebben we meer
shifts moeten
draaien om de recycling in goede banen te leiden.”
In haar handelsupdate van gisteren liet het bedrijf verder weten in België twee productielijnen buitenwerking te hebben gesteld. Het gaat om een definitieve sluiting van een lijn in Gent waar SRF op werd gemaakt, en van een lijn in Houthalen voor de sortering van pmd. De Bont vertelt dat naar SRF weinig vraag was en het afvalaanbod dat daarvoor nodig was, ook minder werd. Er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor die locatie, waarbij matrasrecycling een optieis. De pmd-lijn in Houthalen was niet geschikt voor de sortering van pmd+, waar Belgie op over is gegaan, en bovendien loopt het contract voor die sortering af en heeft Renewi de nieuwe tender niet weten binnen te halen. Ook voor die locatie is Renewi aan het kijken voor nieuwe mogelijkheden. De CEO verwacht dat verdere onvoorziene posten zoals de sluiting van deze locaties, voor de rest van het boekjaar zeer beperkt zullen blijven.
Door het coronavirus zijn sommige besparingen in het kader van het Renewi 2.0 programma uitgesteld. De Bont ligt toe dat het programma in totaal uit zo’n dertig projecten bestaat waarbij de eerste fase bestond uit een aantal grote projecten gericht op de digitalisering van het front-end (de customer interface) en de inkoop. Die projecten zijn doorgezet, maar kleinere projecten niet. Die zullen nu in de tweede helft van het boekjaar alsnog worden opgestart. Omdat die grote projecten de meeste invloed hebben op targets als kostenbesparingen en klanttevredenheid, en deze vooralsnog meer opleveren dan verwacht, zit Renewi hiermee nog wel op target, aldus de CEO.
Wat innovaties betreft heeft Renewi de investeringen beschermd om nieuwe afvalstromen te gaan recyclen, of die betere kwaliteit output opleveren van stromen die Renewi al recyclet. Ondanks corona is daarin dus geïnvesteerd zoals gepland. Bij andere investeringen, zoals nieuwe vrachtwagens of de upgrade van verwerkingslijnen, is scherper gekeken naar mogelijke uitstel. “De totale investeringsuitgaven hebben we voor dit jaar met ongeveer een derde teruggeschroefd, wat neerkomt op zo’n 30 tot 35 miljoen euro aan investeringen die we dit jaar niet doen. Deels vanwege uitstel en deels omdat we ze überhaupt niet meer hoeven te doen. Dat komt bovenop die 15 miljoen euro die we echt aan kosten besparen, en de 10 miljoen dividend die we niet uitkeren. Bij elkaar is dat die 60 miljoen euro cash out die we dit jaar minder zullen hebben dan andere jaren, en wat onze balans weer verbeterd”, legt De Bont uit.
De Bont zou gisteren (toen dit interview plaatsvond) eigenlijk bij een training in België zijn, maar door de nieuwe maatregelen werkt hij vanuit huis. Van de totale organisatie (zo’n 7.000 mensen in vaste dienst) is voor driekwart van de medewerkers thuiswerken geen optie. Zij zijn verantwoordelijk voor de logistiek (zo’n 50 procent) of voor de operations op recyclingsites (circa 25 procent). Het overige kwart zit wel thuis. De hoofdkantoren staan dus weer aardig leeg. De Bont merkt dat het thuiswerken aardig gemakkelijk gaat en mensen snel gewend zijn geraakt en verwacht dat dit in ‘het nieuwe normaal’ binnen Renewi voor bijvoorbeeld callcenter- en backoffice functies een plek zal krijgen. “We kijken nu naar een ‘work from home policy’ waarbij we mensen dan bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om twee dagen per week vanuit huis te werken.”
In Nederland heeft Renewi geen aanspraak hoeven te doen op steunmaatregelen vanuit de overheid en ook in Groot-Brittannië niet. “Alleen in België hebben we tussen april en juni gebruik gemaakt van een regeling in het kader van tijdelijke werkloosheid.” De organisatie heeft verder weinig te lijden onder zieke mensen door corona. De Bont: “Het ziekteverzuim verdubbelde wel bijna in de maanden april en mei toen iedereen thuis kwam te werken en kinderen opeens niet meer naar school konden. Maar sindsdien daalt het en ondertussen zitten we onder vorig jaar. En het aantal coronagevallen binnen Renewi is heel klein: minder dan 10 mensen over de hele periode.”
Renewi heeft zich ten doel gesteld om in 2025 75 procent van de ingenomen afvalstromen te recyclen. Betekent dat dat het bedrijf ook selectiever wordt aan de poort? “Het antwoord op die vraag is ja en nee”, antwoordt De Bont. “We hebben ons namelijk altijd geprofileerd als een one-stop-shop aan klanten. Dus we nemen alle soorten afval van een klant in. Maar willen we meer en hogere kwaliteit output dan zullen we ook naar de input moeten kijken. Zo draaien we bij ATM nu driekwart van de tijd op hogere output, waarbij we bouwmaterialen als grind, zand en filler produceren en in de resterende tijd hebben we campagnes met stromen waarvan we weten dat die mindere kwaliteit output zullen opleveren. Meer richten op kwaliteit van de output vergt de organisatie anders inrichten en de filosofie veranderen. Maar we willen nog niet weg van ons concept van one-stop-shop dus we moeten nog goed kijken hoe we dat gaan doen.”
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website