Categorie: Producten | Gepubliceerd: 24 november 2020

Statiegeldalliantie wil snel besluit over statiegeld op blikjes

Statiegeld op blikjes? Yes We Can! Met deze slogan starten 151 gemeenten, bedrijven en organisaties een nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snel besluit voor statiegeld op blikjes.

Beelden uit de campagne 'Yes We Can'.
Foto: Statiegeldalliantie

De campagne start vandaag zowel in Nederland als in België. Volgens Recycling Netwerk, de drijvende kracht achter de actie, loopt het aantal deelnemers razendsnel op. 55 Nederlandse gemeenten en 13 Belgische gemeenten doen al mee. Daarbij zitten onder andere de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Venlo. Ook bedrijven zoals ASN Bank, Reinigingsdienst Waardlanden, Triodos Bank en Ekoplaza en organisaties zoals LTO Nederland, de Consumentenbond en Natuur & Milieu steunen de campagne.

Beslismoment naar voren

De Statiegeldalliantie denkt dat er in de Tweede Kamer en in het kabinet veel goede wil is om door te pakken met statiegeld op blik. Met de campagne moeten politici net dat duwtje in de rug krijgen om statiegeld op blikjes ook daadwerkelijk snel in de wet vast te leggen. Dit kan zelfs nog deze regeerperiode. Het beslismoment staat weliswaar gepland voor het najaar van 201, maar de tellingen van Rijkswaterstaat tonen nu al aan dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent.

“De verklaring van  staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven in het AD van 11 november dat daarom overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen is heel positief”, zegt de Statiegeldalliantie. Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen. De vraag is of het kabinet dit nu ook voor de blikjes doet.

Aansluiten

Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de Yes We Can-campagne. Ook als ze niet aangesloten zijn bij de Statiegeldalliantie. “We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om mee te doen en deze feelgood campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld op blik er echt komt”, aldus de Statiegeldalliantie.

Meer weten over Recycling Netwerk?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website