Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 24 november 2020

Zwolle kiest voor diftarvariant 'Zwols belonen'

De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met een nieuw afvalplan, waarbij bewoners afhankelijk van hun scheidingsgedrag extra moeten betalen, of geld terugkrijgen.

Een inzamelvoertuig van Rova haalt afval op in Zwolle.

De gemeenteraad stemde gisteren (23 november) over het voorstel van het college. Daarbij waren er 29 stemmen voor en 10 tegen. De partijen PvdA, D66 en SP wezen het plan af, omdat zij het onvoldoende uitgewerkt vinden. Daarmee zijn de gevolgen voor inwoners nog niet duidelijk en of het, in de woorden van de PvdA-fractie, wel eerlijk uitpakt voor iedereen. De andere partijen vinden echter dat de gemeente al te lang stil heeft gezeten op dit dossier en willen daarom de knoop eens doorhakken. Voor latere bijsturing is er nog voldoende ruimte, vinden ze, en verdere vertraging kost ook geld.

Daarmee wordt per 1 januari 2022 het systeem van Zwols belonen ingevoerd. Hierin betaalt ieder huishouden een vast bedrag aan afvalstoffenheffing, waarschijnlijk circa 280 euro per jaar. Dat bedrag bestaat echter uit een vast deel en een variabel deel. Wie minder vaak restafval aanbiedt dan de norm, krijgt (een deel van) die variabele kosten terug. Wie vaker restafval aanbiedt, moet mogelijk bijbetalen. Die norm moet nog worden vastgesteld voor de gemeente, en voor mensen met een medische indicatie wordt een uitzonderingsregeling opgesteld.

Met Zwols belonen wil de gemeente een forse restafvalreductie realiseren. Momenteel bieden inwoners van de gemeente jaarlijks nog zo'n 177 kilo restafval per inwoner aan, dit moet teruggebracht worden naar 100 kilo per inwoner per jaar.

Moties

Tijdens de raadsvergadering gisteren werden ook drie moties bij het voorstel ingediend. De eerste, van GroenLinks, ChristenUnie en Swollwacht, vraagt het college om alternatieven voor gft-verwerking te zoeken. Daarbij denken de partijen bijvoorbeeld aan compostbakken of wormenhotels. Wethouder William Dogger zag deze motie wel zitten, en die werd dan ook met een grote meerderheid aangenomen.

Een motie van VVD, Swollwacht en ChristenUnie over het functioneren van Rova had wat meer voeten in de aarde. De partijen vinden dat bekeken moet worden hoe Rova effectiever en efficiënter kan functioneren. Hoewel verschillende partijen er hun bedenkingen bij hadden, omdat er geen bewijs is geleverd dat Rova niet goed functioneert, werd de motie uiteindelijk toch aangenomen. "Baat het niet, dan schaadt het niet", aldus de SP in haar stemverklaring.

Een motie van D66 om een vergelijking te maken tussen Zwols belonen en diftarsystemen in de omringende gemeenten, haalde het niet. Verschillende partijen waren van mening dat dit alleen voor meer vertraging zou zorgen. Uiteindelijk bleek alleen D66 voorstander van de eigen motie.

 

Meer weten over Gemeente Zwolle?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over N.V. ROVA Holding?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website