Advies- en ingenieursbureau Movares heeft als eerste Nederlandse bedrijf een Zero Waste-certificaat ontvangen.
Sinds 2018 werkt het bedrijf aan het terugdringen van het restafval. Dat doet het samen met EcoSmart, een dochterbedrijf van Renewi, dat onder meer inzameloplossingen voor op de werkvloer biedt. Inmiddels produceert Movares op het kantoor in Utrecht minder dan 60 gram restafval per persoon per dag. Een gemiddeld Nederlands kantoor produceert 370 gram per persoon per dag. Omdat de medewerkers van Movares net als de rest van Nederland het afgelopen jaar zoveel mogelijk thuis hebben gewerkt, is het certificaat deels gebaseerd op de resultaten vanaf 2018.
Het Zero Waste-certificaat wordt uitgegeven door Renewi en EcoSmart, maar wel onafhankelijk getoetst door Keurmerk Nederland. Alle bedrijven kunnen daarnaast een keuring aanvragen, ook wanneer zij geen gebruik maken van de diensten van Renewi en EcoSmart.
Om het keurmerk te verkrijgen, moet aan eisen op zes thema's voldaan worden: meting van de afvalstroom, medewerkers, leveranciers, inkoop, borging en overige punten. Zo moet uiteraard nauwkeurig in beeld worden gebracht hoeveel afval het bedrijf produceert en hoe die hoeveelheid gedurende een periode verandert, maar wordt ook gekeken naar de betrokkenheid van medewerkers bij het onderwerp, zero waste-beleid bij het inkoopbeleid, instructiewijzers voor afvalscheiding en procedures voor de toekomst.
In totaal kunnen 70 punten worden behaald, en vanaf minimaal 49 punten wordt het Zero Waste-certificaat toegekend.
Sander Eijgenraam, CEO van Movares, toont zich tevreden: "Wij streven duurzaamheid na als een belangrijke waarde in ons bedrijf en dat betekent dat je het niet bij mooie woorden mag laten." In 2021 wil het bedrijf ook geheel restafvalvrij zijn op de andere vier regionale vestigingen.
EcoSmart maakt gebruik van de Zero Waste Roadmap in combinatie met een Waste no more Coach. Op deze wijze wordt het gehele inkoop- en afvalproces geoptimaliseerd om zo tot een restafvalvrije bedrijfsvoering te komen. "Praktisch komt het erop neer dat alle afvalstromen zorgvuldig in kaart worden gebracht en voor zover dit mogelijk is, als grondstoffen voor nieuwe producten worden hergebruikt", zegt Willem Sterkenburg, Directeur van EcoSmart.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website