Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 april 2021

Re-Match bouwt kunstgrasrecyclingfaciliteit in Tiel

Het Deense Re-Match heeft de vergunning rond voor de bouw van een state-of-the-art recyclingfaciliteit voor kunstgras in Tiel. De ambitie van het bedrijf: van kunstgrasvelden een 100 procent circulair product maken.

Eind 2021 moeten de eerste kunstgrasvelden over de banden rollen bij Re-Match in Tiel.
Foto: Lasse Hyldager

Re-Match maakte gisteren (22 april) bekend te gaan beginnen aan de bouw van een recyclingfaciliteit waar jaarlijks 70 kton aan kunstgrasvelden kan worden verwerkt. Dat komt neer op ruim 2 miljoen vierkante meter kunstgrasveld per jaar, of 280 volledige velden. Alleen al in kunststofvezels bespaart dit het milieu een verontreiniging die gelijk is aan 400 miljoen plastic zakken, claimt het bedrijf. De velden komen uit Nederland, België en het westen van Duitsland.

De nieuwe recyclingfaciliteit moet eind dit jaar operationeel zijn, een jaar later dan in 2019 was gepland. Dat heeft alles te maken met stikstofproblematiek die vorig jaar vele bouwprojecten stillegde in Nederland. De nieuwe fabriek moet voldoen aan de zogenoemde nul stikstof emissie-eis, een norm waaraan voorheen geen enkel bedrijf aan hoefde te voldoen. “Dit was een enorme uitdaging”, erkent COO Stefaan Florquin. “Maar dit is wat we doen bij Re-Match: we verleggen grenzen van milieutechnologieën en dragen tegelijkertijd bij aan de maximale reductie van stikstof en de minimale inzet van fossiele brandstoffen.”

Recyclingproces

In Tiel gaat Re-Match met een gepatenteerd recyclingproces versleten kunstgras en infill verkleinen, reinigen en voor 99,5 procent scheiden in de oorspronkelijke, schone grondstoffen zand, rubber, backing en kunststofvezel. Onderscheidend in de markt is dat het bedrijf dit doet zonder toevoeging van water en chemicaliën. “Ons doel is om kunstgrasvelden 100 procent circulair te verwerken zodat de oorspronkelijke grondstoffen weer opnieuw kunnen worden toegepast in kunstgrasvelden”, legt Florquin uit. “Door geen water te gebruiken kunnen we droog, gezeefd zand en rubber leveren. Dat is veel beter toepasbaar om virgin materiaal te vervangen. Droog zand scheiden we om die reden ook in drie fracties. Kunstgrasproducenten willen namelijk een korrel hebben van 0,2 tot 0,5 mm. Daar zorgen we dan voor.”

Aan de producenten van kunstgrasvelden wil Re-Match uiteindelijk ook nieuwe garens uit gerecyclede grasmatten gaan leveren.  “Terwijl het zand en het rubber uit het recyclingproces worden gebruikt ter invulling van nieuwe velden, wordt de kunststofvezel tot nu toe gebruikt voor andere kunststof producten”, vertelt Florquin. “Met een subsidie van 2,5 miljoen euro uit de Green Deal van de EU, ontwikkelen Re-Match en haar projectpartners een proces voor de productie van nieuwe garens uit gerecyclede grasmatten. Zo willen we de keten uiteindelijk volledig sluiten.”

Transparantie

Re-Match vindt het verder belangrijk om zo transparant mogelijk te zijn over wat er met ingenomen kunstgrasvelden gebeurt. “Als een gemeente of sportclub van een kunstgrasveld af wil, komen we eerst langs om een staal te nemen van het veld”, zegt Florquin. “Daarmee stellen we de kwaliteit van het veld vast. Hierop is mede onze prijs op gebaseerd. Op dat moment geven we het veld ook direct een badgenummer. Alle informatie over het veld komt vervolgens in ons ERP-systeem onder dat badgenummer te hangen. Als we de opdracht gegund krijgen, komen we het veld oprollen, inpakken met een sleeve (zodat er geen materiaal weglekt, traditioneel een probleem in de branche) en nemen we het mee. De ontdoener kan het veld blijven volgen in de keten. Het is zelfs mogelijk om te zien hoeveel grondstoffen we er uitgesplitst naar stroom uit terugwinnen. Ook onze afnemers kunnen altijd precies zien waar hun grondstoffen vandaan komen. Bij ons zullen er geen grasvelden op dubieuze wijze van de radar verdwijnen.”

Samenwerking met producenten

Volgens Florquin hadden producenten van kunstgrasvelden lang geen oog voor de recyclebaarheid van hun producten, maar het tij begint volgens hem te keren. “Kunstgrasvelden bestaan traditioneel uit verschillende kunststofcomponenten wat het lastig maakt ze te recyclen”, vertelt hij. “Inmiddels zien we echter dat steeds meer producten werken aan de recyclebaarheid. Ze sturen ons tegenwoordig batches om te testen of we ze goed kunnen recyclen. Ook zijn ze geïnteresseerd in het toepassen van ons gerecyclede materiaal in nieuwe producten. Dat is wel verklaarbaar, want uit de Europese Green Deal volgt dat ze vanaf 2025 30 procent postconsumer materiaal in hun producten moeten toepassen. Dat helpt ons natuurlijk bij onze businesscase.”

Ideale ligging

Het nieuwe onderkomen van Re-Match Nederland, dat momenteel een kantoor heeft in Rijen, wordt gebouwd aan de Panovenweg op industrieterrein Kellen in Tiel. Dit is niet alleen in het centrum van het land, maar ook dicht bij de A15/A2, aan het Amsterdam-Rijnkanaal en op slechts 45 kilometer van Duitsland, wat de locatie ook qua vervoer zo efficiënt mogelijk maakt. Het terrein waar de fabriek zal worden gebouwd werd gevonden in samenwerking met Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. Het beslaat 31.800 m² en de fabriek zelf zal 8.769 m² groot zijn. Re-Match verwacht dat haar nieuwe faciliteit banen creëert voor 35 voltijdse werknemers.

Nederland kunstgrasland

Re-Match recyclet sinds 2016 tussen de 20 en 25 kton versleten grasmatten per jaar in het Deense Herning. De matten komen vooral uit Noorwegen, Denemarken en Zweden, maar sinds 2018 ook uit Nederland en Duitsland. De kunstgrasrecyclingfaciliteit in Tiel wordt nu de tweede recyclinglocatie van het bedrijf. Deze moet gaan gelden als blauwdruk voor nog eens 23 fabrieken in Europa en de VS. Dat Re-Match haar tweede fabriek in Nederland bouwt, is niet zo vreemd. Nederland is het land met de meeste vierkante meters kunstgras per inwoner ter wereld, maar telt op het moment maar één kunstgrasverwerker: GBN AGR in Amsterdam. Eerder staakten afvalbedrijven Tuf Recycling en Vink hun kunstgrasrecyclingactiviteiten nadat zij milieuregels hadden overtreden.