Categorie: afval & energie | Gepubliceerd: 04 mei 2021

Uitbreiding capaciteit Suez ReEnergy voor nu van de baan

Suez heeft haar plannen voor de uitbreiding van Suez ReEnergy in Roosendaal op een laag pitje gezet. De focus ligt voorlopig op een ander project.

Suez ReEnergy vanuit de lucht.

Begin vorig jaar sprak de directie van Suez ReEnergy nog de hoop uit dat de afvalenergiecentrale nog in 2020 een vergunning zou krijgen voor het uitbreiden van de capaciteit van 386 kton naar 460 kton per jaar. In 2021 of 2022 zou dan een start gemaakt kunnen worden met de ombouw van de centrale. Daar lijkt het echter niet van te gaan komen.

“De uitbreiding is voor nu van de baan”, laat een woordvoerder van het bedrijf weten, die overigens ontkent dat er een vergunning is aangevraagd. “We leggen onze focus nu vooral op project Osiris waarbij we restwarmte en CO2 [uit de afvalenergiecentrale, red.] willen leveren aan tuinders. Zo kunnen we een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de tuinbouw in Brabant en dat vinden we een belangrijke stap. Op deze manier benutten we capaciteit van onze installatie nog beter.”

Importheffing

Eerder liet Suez weten dat de importheffing op buitenlands afval, die in de markt kan leiden tot overcapaciteit en lagere poortprijzen, voor het bedrijf geen bezwaar was om te investeren in extra verbrandingscapaciteit. Met een capaciteitsuitbreiding zou het bedrijf namelijk concurrerender kunnen opereren.

De woordvoerder sluit op dit moment oveirgens niet uit dat de capaciteit van de afvalenergiecentrale in de toekomst alsnog wordt uitgebreid. “De markt waarin we werken, is altijd in beweging en daar houden we rekening mee bij het stellen prioriteiten.”