Categorie: technologie | Gepubliceerd: 11 oktober 2021

Nieuwe batterijenshredder moet afvalbranden tegengaan

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een shredder ontwikkeld die het brandgevaar bij het verwerken van batterijen en accu's moet verminderen.

Vandaag, 11 oktober, presenteert Team Core van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) haar nieuwste installatie aan bedrijven in de afvalsector. De Core Titan shreddert batterijen en accu’s terwijl deze zijn ondergedompeld in een zoutwateroplossing. Hierdoor worden de batterijen ontladen en kan bovendien de temperatuur niet oplopen. Team Core zal de Core Titan ook volgende week tijdens de Dutch Design Week presenteren.

Thermische runaway

Afvalbranden veroorzaakt door batterijen komen de laatste jaren steeds vaker voor in Europa. Bovendien kunnen hierbij gevaarlijke stoffen vrijkomen en gaan waardevolle metalen als kobalt verloren bij brand. Het grootste probleem bij de verwerking van batterijen is dat ze door verschillende oorzaken instabiel kunnen worden, wat kan leiden tot spontane ontbranding. Omdat een accu ook veel zuurstof bevat, is het vuur vervolgens bijna niet te blussen; dit fenomeen wordt ook wel thermische runaway genoemd. Afgezien hiervan kunnen delen van de batterij ook worden uitgeworpen door de drukopbouw, wat andere opgeslagen batterijen kan beschadigen. Dit probleem is vooral lastig bij het recyclen van elektronische producten, waar de batterijen goed verpakt zijn, zoals Bluetooth-muziekluidsprekers.

Ook in andere industrieën spelen batterijbranden een grote rol. In de metaalindustrie is het de belangrijkste oorzaak van branden. Bij papierrecyclingbedrijven staat het op de derde plaats. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt de oorzaak in het lage percentage ingezamelde batterijen. Slechts 24 procent van de lithium-ionbatterijen in Nederland wordt ingezameld, de rest komt terecht bij het pmd, restafval en oud papier.

Pilotplant

Team Core werkt aan ontwikkelingen die de industrie kan gebruiken om de recycling van e-waste een boost te geven. Vorig jaar presenteerde het team in dit kader een oven om afvalstromen te smelten en om te zetten in basaltproducten waar weer nieuwe batterijen van kunnen worden gemaakt. Die technologie willen ze inzetten in een nieuw te bouwen pilot plant in Moerdijk.