Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 19 november 2021

Lichtgevende afvalbak komt eraan

De Lumipole afvalbak moet het weggooien van afval stimuleren en belonen, vooral 's nachts.

De Lumipole afvalbak stimuleert en beloont goed afvalgedrag.

Een afvalbak die inwerpen stimuleert en beloont. Dat is wat de Lumipole afvalbak belooft. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schreef onderzoeks- en adviesbureau voor gedragsverandering Dijksterhuis & van Baaren (D&B) in 2020 een adviesrapport over de aanpak van zwerfafval in de openbare ruimte. Een van de aanbevelingen daarin was om de zichtbaarheid van afvalbakken in het donker te vergroten. Met de lichtgevende afvalbak Lumipole is hier nu concreet vorm aan gegeven door gedragspsychologenbureau ANDC en VConsyst, specialist in onder meer ondergrondse afvalinzameling. Naar verwachting zal de Lumipole in het tweede kwartaal van 2022 geleverd kunnen worden.  

“Uit onze analyses bleek dat veel van het zwerfafval na zonsondergang ontstaat. Dit komt doordat mensen zich anoniemer voelen in het donker. Daarnaast is het simpelweg ook moeilijker om afvalbakken te vinden”, aldus Luuk Bos, senior gedragsonderzoeker van D&B.

De Lumipole geeft zelfvoorzienend licht en moet daarmee het gewenst gedrag in het onderbewustzijn van voorbijgangers triggeren om afval in de prullenbak te gooien. Nadat dit gebeurd is beloont de Lumipole de voorbijganger met een groen licht.