Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 04 januari 2022

YouTubers doneren 15 miljoen dollar aan Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup ontvangt 15 miljoen dollar (zo'n 13,3 miljoen euro) dankzij een doneeractie van twee YouTubers, om 13,6 kton afval uit rivieren en oceanen te halen.

De Interceptor van The Ocean Cleanup haalt plasticafval uit rivieren.
Foto: The Ocean Cleanup

Van eind oktober 2021 tot 1 januari 2022 haalden de YouTubers Jimmy Donaldson en Mark Rober ruim 30 miljoen dollar (zo’n 26,6 miljoen euro) op met hun actie #TeamSeas. Personen die geld doneerden, kregen de belofte dat per gedoneerde dollar 1 Engelse pond aan afval uit het water zou worden gehaald. 30 miljoen Engelse ponden komt neer op 13,6 kton afval.

Naar verwachting duurt het drie jaar om deze hoeveelheid aan afval uit het water te halen. Dit wordt wel een flinke klus voor Boyan Slats The Ocean Cleanup, want afgelopen jaar haalde de organisatie ruim 816 ton aan afval uit rivieren en oceanen. Het ingezamelde geldbedrag gaat Slat ook gebruiken om de plannen van The Ocean Cleanup te versnellen en te vergroten. Zo gaan dit jaar nieuwe Interceptor-projecten van start. Met deze projecten wil Slat voorkomen dat plasticafval via rivieren in oceanen terechtkomt. De Interceptor is al werkzaam in rivieren in onder meer Indonesië, Maleisië en de Dominicaanse Republiek en kan daar tot 50.000 kilo plastic per dag uit het water halen. Het doel is om deze capaciteit te verdubbelen. Volgens The Ocean Cleanup zorgt 1 procent van alle rivieren voor 80 procent van al het afval in de oceaan.

Acties

#TeamSeas is niet de eerste actie die Donaldson en Rober uitvoeren. Eerder organiseerden ze al de actie #TeamTrees, waarmee ze ruim 20 miljoen dollar ophaalden om minimaal 20 miljoen bomen te planten. Deze actie loopt overigens nog steeds en ze beschouwen het ingezamelde bedrag voor #TeamSeas pas als het begin. De helft van het opgehaalde bedrag van #TeamSeas gaat naar The Ocean Cleanup, de andere helft naar de ngo Ocean Conservancy.