Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 14 januari 2022

QR-codes moeten Rotterdam schoon houden

Door de coronapandemie zijn QR-codes niet meer weg te denken uit de samenleving. In Rotterdam verschijnen ze nu ook op afvalcontainers en -bakken.

In de gemeente Rotterdam staan ruim 7.100 afvalcontainers, die allemaal worden voorzien van een eigen QR-code. Door deze QR-code te scannen, kan iedereen eenvoudig en snel een melding maken van een ongewenste situatie in en rond een afvalcontainer of -bak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijplaatsingen, verkeerd achtergelaten grofvuil of een containerklep die klem zit waardoor er geen afval meer bij kan.

Iedereen met een smartphone kan de QR-codes scannen en er is verder geen app of inlogcode nodig. Na het scannen kan worden gekozen voor de optie ‘melding maken’. Hierna opent een webpagina, waar de container- en locatiegegevens automatisch al zijn ingevuld. Daarbij wordt een melding automatisch gekoppeld aan een containercode, zodat meldingen ook sneller kunnen worden opgelost.

Eind vorig jaar zijn in de Rotterdamse wijk Hillesluis alle afvalcontainers en -bakken voorzien van een sticker met een QR-code. Inmiddels volgen de wijken Kralingen en Noord.

Nóg een sticker

Naast de QR-code worden de containers en bakken ook voorzien van een sticker met meer en duidelijkere informatie over afval, zoals hoe afval aangeboden moet worden, wat te doen met grofvuil en wat te doen als de container vol zit. Daarnaast laat de sticker zien dat bijplaatsingen boetes kunnen opleveren. De stickers worden eerst geplakt op restafvalcontainers, waar de meeste meldingen over bijplaatsingen zijn gedaan. Naar verwachting beschikken alle containers in de loop van dit jaar over een sticker.