Categorie: Producten | Gepubliceerd: 24 februari 2022

Gemeenten vinden statiegeldplan Afvalfonds “nagenoeg onhaalbaar”

De gemeenten hebben zich gezamenlijk uitgesproken tegen het plan van het Afvalfonds Verpakkingen voor innamepunten voor statiegeldblikjes in de openbare ruimte. Koren op de molen voor Recycling Netwerk Benelux.

De gemeenten ondersteunen het besluit om statiegeld in te voeren op metalen drankverpakkingen, maar geven aan dat het plaatsen van innamepunten – naar hun verwachting – een forse impact zal hebben op de beschikbare en schaarse openbare ruimte. Dit is de voornaamste reden dat ze deze optie als extreem intensief en nagenoeg onhaalbaar beschouwen. Dat laat directeur Beleid Albert Vermuë van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weten in een brief aan Hester Klein Lankhorst, directeur van Afvalfonds Verpakkingen, en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

Naast de impact op de beschikbare en schaarse openbare ruimte verwacht de vereniging dat door de komst van een extra vervoermiddel, de vervuiling rondom het innamepunt zal toenemen. De gemeenten hebben nu al de handen vol aan het bestrijden van vervuiling en inwoners ervaren dit probleem als zeer storend. Gemeenten vragen zich onder meer af wie er verantwoordelijk wordt gehouden voor het schoonmaken van de ruimte rondom het innamepunt, wat er gebeurt wanneer er sprake is van storingen of wanneer drankverpakkingen niet worden geaccepteerd. Daarbij is de VNG verrast dat in het plan (vooralsnog) nauwelijks tot geen rekening wordt gehouden met de te verwachten vervuiling van openbaar gebied en overlast van zwerfafval. De invoering van statiegeld op blikjes moet toch juist de publieke ergernis van zwerfafval beperken?, vraagt de vereniging in de brief.

Supermarkt

De gemeenten geven aan een duidelijke voorkeur te hebben voor de inzameling van statiegeldblikjes  in winkels of in besloten en/of privaat beheerde buitenruimten. Wanneer de plaatsing van innamepunten in de buitenruimte, bij wijze van uitzondering, onontkoombaar blijkt, dan moet er een structurele en passende oplossing worden gevonden voor de negatieve impact op de gemeenschappelijke openbare ruimte. Afgelopen november gaven supermarkten echter aan geen statiegeldblikjes te willen innemen.

De brief is voor milieuorganisatie Recycling Netwerk aanleiding om wederom ervoor te pleiten dat blikjes, net als andere statiegeldverpakkingen, in supermarkten worden ingezameld. “Er komt meer en meer publieke weerstand tegen het plan van het Afvalfonds. Maak het toch niet moeilijker dan het is. We hebben een functionerend statiegeldsysteem, waar plastic flessen en glazen bierflesjes worden ingezameld”, aldus de organisatie.

Uitleg aan Tweede Kamer

In de Tweede Kamer gaat het Afvalfonds Verpakkingen op 10 maart uitleg geven over het plan aan de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat. Na deze uitleg volgt diezelfde dag een rondetafelgesprek, waarbij meerdere belanghebbenden aan het woord zullen komen. Recycling Netwerk Benelux: “We hopen dat het Afvalfonds tegen die tijd het idee van statiegeldmachines in de publieke ruimte heeft opgeborgen en kan garanderen aan de Tweede Kamer dat de wettelijke inzamelnorm gehaald zal worden met een logisch, efficiënt en klantvriendelijk systeem, namelijk de inzameling in de supermarkten zelf.” Eind dit jaar gaat de statiegeldregeling op drankblikjes in.