Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 20 mei 2022

Britse fusie Veolia-Suez lijkt van de baan

De enige effectieve remedie tegen de vermindering van de concurrentie, die een fusie van de Britse activiteiten van Veolia en Suez in het Verenigd Koninkrijk met zich mee brengt, is een volledige afstoting van de Britse afvalactiviteiten van Veolia of Suez.

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) heeft voorlopig een streep gezet door de Britse fusie van Veolia en Suez. De fusie zou leiden tot een verlies van concurrentie bij de levering van diverse afval- en waterbeheerdiensten in het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit verlies zou vervolgens kunnen leiden tot duurdere diensten en diensten van mindere kwaliteit, “en op zijn beurt tot hogere gemeentebelastingen, aangezien gemeenten en sommige bedrijven minder keuze zouden hebben bij de aanschaf van belangrijke afval- en waterbeheerdiensten”, aldus de CMA.

Daarbij beveelt de autoriteit aan dat het hoofdkantoor van Veolia, dat zetelt in Frankrijk, de volledige afvalactiviteiten Suez VK of Veolia VK verkoopt. Dit zou de enige remedie zijn tegen de vermindering van de concurrentie.

Deze conclusie volgt uit het diepgaande ‘fase 2’-onderzoek, waarnaar de fusie tussen beide partijen afgelopen december is doorverwezen. Dit onderzoek werd geleid door een onafhankelijke onderzoeksgroep. Begin december had CMA aan Suez en Veolia laten weten dat ze vijf werkdagen de tijd hadden om met voorstellen te komen om de zorgen van de autoriteit te adresseren. Op de laatste dag liet Veolia de autoriteit weten dat zij niet van plan was met dergelijke voorstellen te komen. CMA startte in oktober 2021 een onderzoek naar de fusie. 

Eind vorig jaar gaf de Europese Commissie nog groen licht aan de fusie tussen beide bedrijven, nadat Veolia wel met enkele toezeggingen was gekomen. 

Onderzoek

Het diepgaande onderzoek richtte zich op de acht markten binnen de afval- en waterbeheersector, waarin beide bedrijven momenteel concurreren. Bij het uitvoeren van haar beoordeling heeft de CMA er rekening mee gehouden dat Veolia en Suez, de enige leveranciers in het VK die actief zijn in de gehele afvalbeheerketen, twee van de weinige bedrijven zijn die in staat zijn om de grootste en meest complexe afvalbeheercontracten met gemeenten aan te gaan.

Daarnaast stelde de autoriteit vast dat de fusie mededingingsbezwaren doet rijzen in zeven van de acht markten binnen de afval- en waterbeheersector. Op elk van deze markten concurreren Suez VK en Veolia VK nauw en na de fusie zouden ze met beperkte concurrentie te maken krijgen. Voorzitter Stuart McIntosh van de CMA-onderzoeksgroep: “Een aantal klanten, waaronder lokale autoriteiten, zijn bezorgd dat deze fusie de concurrentie zou kunnen verminderen op markten waar de keuze al beperkt is, wat leidt tot hogere prijzen of slechtere diensten. We delen die zorgen en willen ervoor zorgen dat zakelijke klanten en gemeenten geen slechtere deal krijgen, waardoor de belastingbetaler de rekening moet betalen in een tijd waarin het huishoudbudget al enorm onder druk staat.”

Tot en met 9 juni is het mogelijk voor belanghebbenden om te reageren op de voorlopige bevindingen van de CMA. Uiterlijk op 17 juli brengt de CMA haar eindrapport over deze voorgenomen fusie uit.