Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 23 juli 2004

Tilburg start met pasjessysteem Milieustraat

De milieustraat Albion in Tilburg wordt uitgebreid en na afronding wil de gemeente de toegang via pasjes gaan regelen.

De inwoners van de stad krijgen daarom vanaf 2005 een pas waarmee ze toegang tot de straat krijgen. De pas wordt uiteraard alleen verstrekt aan zij die de afvalstoffenheffing betalen. Er komt een speciale milieustraat voor bedrijven en bezoekers van buiten Tilburg.
De uitbreiding van de milieustraat gebeurt door en grotere oppervlakte aan de straat te geven en meer losplaatsen te maken. De gemeente verwacht dat daarmee de capaciteit toereikend is voor de komende vijftien jaar. De inrichting wordt flexibel zodat de gemeente beter kan inpelen op wisselende bezoekersaantallen. De milieustraat was oorspronkelijk bedoeld voor ongeveer 65.000 bezoekers per jaar maar nu komen er jaarlijks al 107.000.
De uitgifte van de toegangspassen begint in het laatste kwartaal van 2004. Inwoners van de gemeente kunnen de passen tegen een kleine borgsom krijgen aan de kassa van beide milieustraten. Bij de milieustraat in Berkel-Enschot verandert voorlopig niets. Wel komt ook daar een toegangscontrolesysteem.
In de milieustraat voor bedrijven en bezoekers kan het afval worden aangeboden tegen een kilotarief. Dit is een belangrijke toevoeging aan de huidige voorzieningen. Hier wordt niet meer per aanhanger afgerekend maar een weegbrug bepaalt wat de kosten zijn. En dat scheelt een hoop geld. Uit controles is gebleken dat minimaal zeven procent van de bezoekers (voornamelijk bedrijven) er eigenlijk zijn afval niet mag storten. Door deze bezoekers voortaan te weren, bespaart de gemeente een flink bedrag op de afvalverwerkingskosten. Maar ook Tilburgers moeten soms naar de bedrijfsmatige milieustraat.
Er wordt een maximum vastgesteld voor de hoeveelheid die elke pasjeshouder bij de milieustraat mag aanleveren. De gemeente stelt dat deze hoeveelheid zo groot zal zijn dat ieder gemiddeld huishouden er zeker drie keer per jaar terecht kan. Wie de maximum toegestane hoeveelheid overschrijdt, moet naar de milieustraat voor bedrijven. Die is ook bedoeld voor puin, grond en bouw- en sloopafval. De kosten van de uitbreiding bedragen 1,3 miljoen euro. De gemeente verwacht de kosten terug te verdienen uit de opbrengsten van de milieustraat voor bedrijven en door een nieuw tarief voor bouw- en sloopafval.

Meer weten over Gemeente Tilburg?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website