Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 31 januari 2005

Bos en Lommer gaat ondergronds

In het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer zijn de eerste containers van het nieuwe ondergrondse inzamelingssysteem voor huisvuil in gebruik genomen.

In totaal worden 276 containers met een inhoud van 5 m3 en 163 containers met een capaciteit van 3 m3 geplaatst. De Metro® inwerpzuilen op de containers hebben een 60 liter trommel en zijn voorzien van het Kinshofer oppaksysteem.
Voor leverancier VConsyst uit Genemuiden is dit het derde grote project in Amsterdam. Eerder werden ondergrondse containersystemen geplaatst in de wijken Zeeburg en Zuideramstel. Ook daar werden bovengrondse vuilcontainers vervangen door ondergrondse Metro® systemen.

Verbetering van leefbaarheid

Door de beperkte ruimte in de Amsterdamse wijken heeft VConsyst speciale bakken ontworpen. Ze zijn smaller en langer dan de standaard containers waardoor ze ook op plaatsen waar veel leidingen of boomwortels in de grond zitten, kunnen worden ingegraven. Een niet onbelangrijk gevolg van de ondergrondse huisvuilinzameling is ook dat er meer leefruimte in Bos en Lommer komt omdat de bovengrondse bakken aanmerkelijk meer vierkante meters in beslag nemen dan de Metro zuilen.
Voor de stadsdeelraad van Bos en Lommer is ondergrondse afvalinzameling een belangrijk onderdeel van de vele plannen om de wijk weer leefbaar te maken en te houden. Al geruime tijd is men bezig met het bestrijden van de vervuiling. Het stadsdeel krijgt daarbij hulp van buurtvoorlichters en buurtteams van bewoners. De uit de wijk zelf afkomstige buurtvoorlichters zijn opgeleid om bewoners voortdurend te informeren over een schoon stadsdeel. Op alle mogelijke manieren wordt voorlichting gegeven over de wijze waarop het huisvuil moet worden aangeboden en over het gebruik van de Metro's. Daarnaast begeleiden zij een groep enthousiaste kinderen die elke week bij elkaar komen om hun speelomgeving schoon te maken. Verder voeren buurtteams allerlei acties om bewoners te betrekken en te activeren bij de strijd tegen de vervuiling.
De ingebruikneming van de 'eerste' ondergrondse container in Bos en Lommer ging met enig feestelijk ceremonieel gepaard. Portefeuillehouder Stadsdeelwerken Ger Timmer onthulde een zuil in de Robert Scottstraat onder toeziend oog van vele bewoners.
Voor het eind van dit jaar zal het huisvuil in het stadsdeel Bos en Lommer via het nieuwe systeem worden ingezameld en zijn alle bovengrondse bakken verdwenen.

Meer weten over VConsyst?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website