Categorie: Management | Gepubliceerd: 05 juli 2005

Nieuw handboek veilig werken aan riolen

De Vereniging Afvalbedrijven heeft een geactualiseerde versie van het handboek Veilig werken aan riolen gepubliceerd.

In dit handboek leggen rioolreinigings- en rioolinspectiebedrijven afspraken vast die de veiligheid van de mensen op straat en medewerkers garanderen. Voorzitter Jan Hendrik Klein Molekamp van de vereniging heeft afgelopen vrijdag het eerste exemplaar overhandigd aan staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee vraagt de Vereniging aandacht voor de professionele rioleringszorg. Het streven is voor de opgestelde werkwijze van rioolreiniging en -inspectie een erkenning van de overheid te krijgen zodat veilig werken aan riolen de algemene norm wordt.
Negen jaar geleden legden de leden van de Vereniging Afvalbedrijven afspraken vast in het handboek Veilig werken aan riolen en verplichtten zich te werken volgens de afgesproken voorschriften. Sindsdien is de veiligheid toegenomen en is een einde gekomen aan ernstige ongelukken. Om dit resultaat sterker te verankeren, streeft de sector naar een formalisering van het handboek door de werkwijze als een door de overheid erkende norm op te nemen. Wanneer alle bedrijven in het land op dezelfde veilige manier werken, worden onveilige situaties voorkomen. Dit is in het belang van medewerkers, burgers, opdrachtgevers en (niet in de laatste plaats) in het belang van het imago van de branche, zo stelt de vereniging. Daarom is tegelijkertijd met de overhandiging van het eerste exemplaar een ondersteunende brief van Stichting RIONED aan de staatssecretaris aangeboden.
Staatssecretaris Van Hoof meldde bij de in ontvangstneming na bestudering van het handboek een overleg zal worden georganiseerd met de branche om na te gaan op welke wijze dit initiatief een vervolg kan krijgen.
Werken aan riolen brengt tal van risico's met zich mee, zoals verstikking, verdrinking, brand, instorting en verkeersgevaren. Een belangrijke veiligheidsmaatregel is het voorschrift dat er minimaal twee personen op de werkplek aanwezig zijn. De Vereniging Afvalbedrijven brengt de implementatie van de veiligheidsvoorschriften via het Europese normalisatie-instituut CEN ook internationaal onder de aandacht.
Het handboek Veilig werken aan riolen is te bestellen bij de Vereniging Afvalbedrijven en kost 50 euro.

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website