Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 17 december 2019

"Onwaarschijnlijk" dat Amsterdams plastic naar Azië gaat

Voor zover het college kan zien, verloopt de verwerking van het Amsterdamse plasticafval volgens de regels.

Naar aanleiding van een uitzending van het consumentenprogramma De Monitor maakte de Amsterdamse raadsfractie van D66 zich zorgen over de verwerking van het plasticafval uit de hoofdstad. Raadslid Jan-Bert Vroege stelde daarom vragen aan het college en wilde onder meer weten of de gemeente wel voldoende zicht heeft op de verwerking, wat er precies met het plasticafval gebeurt en of het Amsterdamse afval misschien ook in Azië terecht komt.

Dat laatste noemt het college van B en W in ieder geval onwaarschijnlijk. De recycling van plastic uit huishoudelijk afval in Amsterdam gebeurt door verwerkers in Europa. Het Afvalfonds ziet erop toe dat recycling alleen door EU-gecertificeerde recyclers plaatsvindt en het college mag er naar eigen zeggen op vertrouwen dat het Afvalfonds dit goed doet.

Rendement

Daarnaast heeft het college zicht op het sorteerrendement en op de recyclingpercentages bij de eerste verwerkers (sorteerders). Om voor vergoedingen van het Afvalfonds in aanmerking te komen dient aan het fonds aangetoond te worden welke hoeveelheden aangeleverd zijn bij recyclers en daar verwerkt zijn. Recycling vindt alleen plaats bij inrichtingen die goedgekeurd zijn door het Afvalfonds. Cijfers over het sorteerrendement en de recyclingpercentages geeft het college niet in de antwoorden.

Statiegeld

Wat betreft een eigen statiegeldregeling voor de gemeente, zoals in oktober gehint werd, lijkt Amsterdam tot nu toe niet verder te zijn gekomen dan een balletje opgooien. "Voorlopig ligt de bal bij het rijk en de branche om te komen tot een goede, adequate regeling. Op dit moment ligt er nog geen onderzoek of onderzoeksvoorstel naar een eigen regeling. Het college stelt voor de huidige discussie op Rijksniveau af te wachten en op basis daarvan te bekijken wat verdere stappen kunnen zijn", aldus het college. Het college begrijpt de vrees voor een lappendeken aan maatregelen als gemeentes zelf statiegeldbeleid gaan maken, maar ziet ook dat initiatieven uit Amsterdam snel landelijk gevolg kunnen krijgen, zoals eerder bij de ja-ja sticker voor ongeadresseerd drukwerk.

Meer weten over Gemeente Amsterdam?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website