Categorie: Producten | Gepubliceerd: 28 september 2020

Drankproducenten stellen criteria op voor statiegeldsystemen

Twee brancheorganisaties van drankproducenten hebben ontwerpcriteria opgesteld waaraan statiegeldsystemen zouden moeten voldoen.

Dat blijkt uit een position paper van EFBW, vertegenwoordiger van meer dan 500 Europese waterproducenten en frisdrankproducentenvertegenwoordiger Unesda. De twee organisaties laten daarin weten een goed ontworpen statiegeldsysteem een efficiënt systeem te vinden om de Europese inzamel- en recycled contentdoelstellingen van de Single Use Plastics (Sup) richtlijn te halen.

Volgens hen moeten lidstaten die overwegen een statiegeldsysteem op te tuigen, hierbij rekening houden dat deze aan de volgende zes criteria voldoen:

  1. Het moet een nationale geografische reikwijdte hebben.
  2. Het moet van toepassing zijn op alle relevante drankcategorieën en verpakkingstypes.
  3. Het moet opgezet en geleid worden door de verplichte industrie in een non-profit structuur.
  4. Er moet naar de consument duidelijk gecommuniceerd worden over het statiegeldbedrag, de reikwijdte en er moet een aanzienlijk aantal toegankelijke inleverlocaties zijn.
  5. Er moeten statiegeldbedragen worden gehanteerd die het terugbrengen van verpakkingen stimuleren.
  6. Sta producenten toe om materiaal veilig te stellen voor closed loop recycling (van fles tot fles).


Volgens de brancheorganisatie kan de Europese Commissie een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van richtsnoeren vergelijkbaar met de minimumvereisten voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

"Historische doorbraak"

Recycling Netwerk Benelux reageert verheugd op het statement: “Dit is een historische doorbraak. Vijf jaar terug waren alle drankenproducenten nog traditioneel tegen statiegeld op plastic flessen. Daardoor waren sommige Europese regeringen terughoudend in het invoeren van de milieumaatregel. Nu de betrokken bedrijven zelf voor statiegeld pleiten, is er geen enkele reden meer om nog te wachten. Statiegeld vermindert het aantal plastic flessen in de natuur met 70 tot 90 procent. Voor de regeringen van landen als Frankrijk, Spanje en België moet dit het startsignaal zijn om eindelijk statiegeldwetgeving te maken”, aldus de milieuorganisatie.