In Venlo heeft Attero de gaskraan van de huidige vergister dichtgedraaid en de installatie stilgezet. Dit jaar nog start de bouw van een nieuwe installatie, die in 2025 in productie moet gaan.
Attero wil in Venlo meer biogas gaan produceren, dat wordt omgezet in groen gas. Voorheen zette het bedrijf het geproduceerde biogas hier om in groene stroom. Deze productie dekte een deel van het eigen energieverbruik. In de nieuwe situatie gaat Attero biogas om zetten in groen gas, voldoende voor zo’n 4.000 huishoudens.
In de nieuwe situatie wordt ook de verwerkingscapaciteit verhoogd. Naast dat Attero op een effectievere manier meer groen gas wil produceren, is er ook steeds meer gft-aanbod omdat mensen hun afval steeds beter scheiden. Door de capaciteit te verhogen, kan het afval- en energiebedrijf meer organisch afval verwerken.
Naast meer groen gas levert een nieuwe vergistingsinstallatie ook nog andere voordelen op. De nieuwe installatie zal zodanig worden uitgerust dat de hoogste kwaliteit compost uit de biomassa over blijft. Deze compost kan afgezet worden in de oppotgrondsector. Een mooie bijkomstigheid is dat n de nieuwe situatie alle milieu-emissies geminimaliseerd worden. Zo gaat Attero CO2 opvangen zodat deze bijvoorbeeld in kassen ingezet kan worden en haal het bedrijf ammoniak uit de proceslucht om hier een duurzame meststof van te maken.
Uit een Mer-beoordeling van de plannen van Attero bleek begin dit voorjaar al dat Attero de gft-verwerking in Venlo wil uitbreiden van 150 kton naar 185 kton per jaar en dat er wordt gemikt op het opwekken van 8 miljoen kubieke meter biogas, wat zal worden opgewerkt tot circa 5 miljoen kubieke meter groengas, en een productie van zo’n 74 kton compost.
In de afgelopen maanden kwam Attero na aanbestedingsprocedures van Avri, elf Drentse gemeenten en Afval Samenwerking Limburg (ASL) als beste optie uit de bus voor de verwerking van gft. Verwonderlijk was dat niet, want de animo voor de opdrachten in de markt was minimaal door het tekort aan verwerkingscapaciteit in het land.