Met de invoering van statiegeld op blikjes groeit het probleem van de zogenoemde 'statiegeldjagers'. Gemeenten zoeken samen naar oplossingen.
Statiegeldjagers zijn mensen die in afval zoeken naar flesjes en blikjes met statiegeld. In openbare prullenbakken, maar soms ook in losse afvalzakken, bijvoorbeeld bijplaatsingen bij containers. "Dit is bij de invoering van statiegeld op blikjes een steeds groter wordend probleem", meldt het college van B en W van de gemeente Eindhoven in een brief aan de gemeenteraad. "Niet alleen in Eindhoven maar ook in andere steden."
Zoeken naar statiegeldverpakkingen is natuurlijk niet verboden, maar het probleem is dat sommige van de statiegeldjagers ook prullenbakken leeghalen of zelfs openbreken en afvalzakken openscheuren. Daarbij ontstaat zwerfafval dat niet wordt opgeruimd.
Inmiddels brengen verschillende partijen, waaronder gemeenten, VNG en de NVRD, de omvang het probleem in beeld en wisselen ze ervaringen uit over de omgang hiermee.
Zijn statiegeldringen op openbare prullenbakken een goede manier om deze overlast tegen te gaan? In deze ringen kunnen mensen hun statiegeldverpakkingen achterlaten, zodat de statiegeldjagers ze er weer eenvoudig uit kunnen halen en geen afval te hoeven doorzoeken. Eindhoven voerde in 2022 een proef met deze ringen uit bij verschillende parken, waarna ze zijn verwijderd. De PvdA-fractie in de gemeenteraad vroeg of de ringen terug konden komen.
De proef bleek geen doorslaand succes. Mensen gebruikten de ringen niet
of nauwelijks voor statiegeldverpakkingen, maar zetten er ander afval in,
zoals pakjes sigaretten en glazen flesjes. Ook 'verdwenen' twee van de
acht ringen. Daarom werd de pilot niet uitgebreid. De gemeente houdt de
deur echter op een kier. "Ervaring leert dat dit [probleem] vaak vraagt om
een mix van maatregelen, een statiegeld-ring kan hier onderdeel van zijn.
Want ondanks dat de ring destijds (2022) geen toegevoegde
waarde creëerde, zou dit een deel van de oplossing kunnen zijn." Het
draagvlak in de huidige overlastgebieden, met name drukke winkelgebieden
en parken, blijkt vooralsnog echter niet groot.