Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 29 april 2025

Einde-afvalcriteria en recyclaatdoelen op verlanglijstjes CE-wet

Europese brancheverenigingen Fead en Euric zijn opvallend eensgezind als het gaat om hun wensen voor de in ontwikkeling zijnde Europese Circulaire Economie-wet.

De Europese Commissie kondigde in februari van dit jaar een circulaire economie-wet (Circular Economy Act) aan, als onderdeel van de Clean Industrial Deal. De wet wordt pas volgend jaar verwacht, maar belangengroepen dienen nu vast hun verlanglijstjes in. Eerder deed Zero Waste Europe dit al, en nu is het de beurt aan Fead (vertegenwoordiger van Europese private afvalbedrijven) en Euric (branchevereniging voor Europese recyclers). Beide partijen hebben afgelopen vrijdag (25 april) hun wensen voor de CE-wet gepubliceerd, en daarin zijn ze opvallend eensgezind.

Zo vinden Fead en Euric beide dat de vraag naar recyclaat moet worden gestimuleerd door een bijmengverplichting voor gerecycled materiaal in te voeren en verplichte groene aanbestedingscriteria op te stellen. Ook pleiten ze voor fiscale en financiële prikkels (zoals een lager btw-tarief) voor circulaire producten en materialen. Om een sterke interne Europese markt voor gerecycled materiaal te verzekeren, zijn er Europabrede einde-afvalcriteria en minder handelsbarrières nodig. Verder is het van belang dat Europese wetgeving in alle lidstaten op dezelfde manier wordt geïmplementeerd en gehandhaafd, en dat procedures voor transport binnen de EU eenvoudiger worden en bij voorkeur digitaal afgehandeld kunnen worden. Tot slot willen beide organisaties dat er actie wordt ondernomen om branden door lithium-ion batterijen tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld met statiegeld, en Fead oppert ook de oprichting van een Batterijenbrandfonds onder de paraplu van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). 

Verschillen

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de twee verenigingen. Zo pleit Fead voor een erkenning van de "essentiële rol" die afvalverbranding met energieterugwinning speelt in de circulaire economie, met name wanneer het gaat om de verwerking van niet-recyclebare residuen. Er zou dan ook verder moeten worden geïnvesteerd in het verbeteren van de energie-uit-afval-infrastructuur. Ook wil Fead een gelijk speelveld voor publieke en private afvalbedrijven, en dat het beheer van zorgwekkende stoffen wordt verbeterd middels restricties hoger in de keten, traceerbaarheid en betere zuiveringstechnologie. Dat moet worden gefinancierd vanuit het principe 'de vervuiler betaalt'.

Euric legt de focus meer op het gebied van export en import van afval. Toegang tot internationale markten voor gerecycled materiaal is van belang, vooral voor materialen waarvoor er in de EU onvoldoende vraag is (zoals staal, aluminium en papier). Wanneer toch wordt gekozen voor exportrestricties, moet er wel een sterke interne EU-markt zijn die het materiaal kan absorberen.