Categorie: Organisaties | Gepubliceerd: 09 juli 2025

FNV start petitie tegen hogere belasting op afval en recycling

Onacceptabel. Zo noemt FNV het plan van het kabinet om jaarlijks 567 miljoen euro te innen via een flinke verhoging van de belasting op het verbranden van restafval van huishoudens en (recycling)bedrijven.

Als een petitie politici in Den Haag niet wakker schudt, dan volgen er mogelijk opnieuw poortacties bij afvalbedrijven, zo dreigt vakbond FNV. | Dreamstime

De FNV wil dat het kabinet kiest voor een betere oplossing. In een circulaire economie is er minder afval, meer hergebruik, en nieuw werk in recycling, reparatie en logistiek. Daarvoor zijn duidelijke keuzes en investeringen nodig. Geen snelle belastingverhoging die veel mensen raakt, maar regels die bedrijven stimuleren om minder en beter recyclebaar materiaal te gebruiken. Dat is eerlijker én beter voor het milieu, vindt de vakbond.

In een petitie vraagt de FNV te stoppen met de hogere belasting op restafval, banen in de afvalsector te beschermen én te investeren in een circulaire economie met aandacht voor werk, zekerheid en duurzaamheid.

Vervuiler moet betalen

FNV vindt het oneerlijk dat het kabinet de plastic-heffing á 567 miljoen euro, die producenten moesten betalen, in feite verlegt naar ‘gewone mensen’ via een hogere afvalstoffenbelasting. Door de hogere belasting op de verwerking van restafval zou de afvalstoffenheffing met 50 tot 100 euro per huishouden, per jaar omhoog vliegen. En dat terwijl wonen, energie en boodschappen al duur zijn. Het is niet eerlijk dat de vervuiler niet betaalt, maar de burger wel, stelt de vakbond.

Ook zijn er zorgen bij FNV over verdwijnen van werk. Hogere kosten voor afvalverwerking kunnen er toe leiden dat restafvalverwerkers, maar ook recyclers die worden geconfronteerd met hogere verwerkingskosten voor hun zogenoemde sorteerresidu, uitwijken naar het buitenland.

Poortacties

De FNV liet na de publicatie van het eindrapport van de Plastictafel al weten dat als het kabinet de lastenverzwaring van ruim 500 miljoen euro niet van tafel veegt, er waarschijnlijk nieuwe acties volgen. De vakbond denkt aan poortacties bij afvalbedrijven die minstens een week duren. Begin juni organiseerde leden ook al poortacties, die toen drie dagen duurden.