Staatssecretaris Chris Jansen ontraadt een motie die de regering vraagt met voorstellen te komen om de aanscherping van de nationale CO2-heffing op afvalverwerking te beperken, maar 'snapt de gedachtegang erachter' van BBB en SGP.
Tweede Kamerleden Cor Pierik (BBB) en Chris Stoffer (SGP) maken zich zorgen over het overheidsbeleid rond het verbranden van afval. Naar aanleiding van het circulaire-economiedebat van eind vorig jaar dienden ze gisteren (6 maart) een motie in waarin ze de regering met twee boodschappen op pad willen sturen.
Ten eerste verzoeken ze de regering met voorstellen te komen om de aanscherping van de nationale CO2-heffing op afvalverbranding te beperken tot de CO2-reductiedoelstelling, die ook geldt voor de rest van de Nederlandse industrie, namelijk 43 procent.
Ten tweede vragen ze regering om afvalbedrijven handelingsperspectief te bieden door via reeds aangekondigde maatwerkafspraken, concrete mogelijkheden te creëren voor CO2-reductie, onder andere door CCU (CO2-afvang en -gebruik) en CCS (CO2-afvang en -opslag), aanvullende warmtelevering aan warmtenetten en het verminderen van de verbranding van plastic door stimulering van nascheiding van plastic.
Pierik en Stoffer dienden de motie in, omdat de regering het voornemen heeft om de nationale CO2-heffing op afvalverbranding aan te scherpen van 35 procent naar 80 procent CO2-reductie in 2030. Dit terwijl in het hoofdlijnenakkoord is vastgelegd dat er geen nationale koppen moeten worden geïntroduceerd.
De Kamerleden zien bovendien dat afvalverwerking in afvalenergiecentrales (AEC’s) al onderhevig is aan een nationale verbrandingsbelasting, die door haar hoogte leidt tot een fiscaal ongelijk speelveld binnen Europa. Een aangescherpte CO2-heffing zal resulteren in nog hogere kosten voor de verwerking van restafval, want uiteindelijk tot een lastenverzwaring leidt voor burgers, maar ook voor recyclingbedrijven, die toch al moeite hebben om nog een droge boterham te verdienen. Zaken waar eerder onder andere de Vereniging Afvalbedrijven al voor waarschuwde.
Tot slot benoemen Pierik en Stoffer nog dat er jaarlijks circa 800 kton brandbaar Nederlands afval wordt geëxporteerd. Deze weglek zal door de extra nationale heffing naar hun verwachting aanzienlijk toenemen.
Milieustaatssecretaris Chris Jansen reageerde een beetje dubbel op de motie. Allereerst benadrukte hij dat het kabinet de sector al steunt met subsidies om verduurzaming te bevorderen. De verhoging van de CO2-heffing op afvalverbranding is echter onderdeel van een pakket aan maatregelen en onderdeel van het Belastingplan, dat al door beide Kamers is aangenomen. Om deze reden zou hij de motie moeten ontraden, zo stelde hij. Maar vervolgens vulde hij aan dat hij de gedachtegang achter de motie van de fracties van BBB en SGP wel begreep.
Uiteindelijk is het aanstaande dinsdag aan de Tweede Kamer om af te wegen of ze terug wil komen op het beleid uit het Belastingplan. Dan stemt de Kamer plenair over de motie van Pierik en Stoffer.