Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 11 maart 2025

Afvalbedrijven roepen op tot beperking CO2-heffing

De Vereniging Afvalbedrijven schaart zich achter de motie Pierik-Stoffer om de CO2-heffing op afvalverbranding te beperken. Ook de AEC's zelf wijzen op de nadelen van de heffing.

De regering stelt onhaalbare eisen aan de sector door de emissiereductiedoelstelling voor afvalenergiecentrales fors te verhogen. Dat vindt branchevereniging Vereniging Afvalbedrijven (VA). "Dit leidt alleen maar tot een forse kostenstijging voor burgers en bedrijven, het weglekken van afval naar andere landen en het zet de CO₂-reductie op losse schroeven." AEC's moeten hun CO₂-emissies straks niet met 35 procent terugdringen, maar met 80 procent. De rest van de industrie heeft een reductiedoelstelling van 43 procent opgelegd gekregen.

Ook Tweede Kamerleden Cor Pierik (BBB) en Chris Stoffer (SGP) maken zich zorgen over de gevolgen van deze aanscherping. Zij dienden daarom vorige week een motie in waarin ze pleiten voor een beperking van de CO₂-heffing voor AEC's tot dezelfde reductiedoelstelling die voor de rest van de industrie geldt. Ook verzoeken ze de regering om afvalbedrijven meer handelingsperspectief te bieden door aanvullend beleid. De Tweede Kamer stemt later vandaag (11 maart) over deze motie.

Afvalvergroeners

Ook de Afvalvergroeners komen in het geweer tegen de aanscherping van de CO₂-heffing. Deze coalitie van afvalverbrandende bedrijven Attero, AVR en EEW noemt in een stuk op hun website de motie niet, maar geeft wel aan dat de reductiedoelstelling van 80 procent voor AEC's "in schril contrast" staat met de doelstelling voor de rest van de industrie. Ook citeren de Afvalvergroeners energie-econonoom Hans van Cleef, die stelt dat de verscherpte maatregel het investeringsklimaat en de concurrentiepositie van Nederland verder onder druk zet. "De nationale CO₂-heffing brengt al hogere kosten met zich mee voor de Nederlandse industrie ten opzichte van hun Europese concurrenten. Dit jaar zal de heffing voor het eerst daadwerkelijk tot kosten leiden, en met een verkleining van het aantal dispensatierechten wordt de druk op de AEC’s nog verder opgevoerd. Dit is niet alleen disproportioneel, maar ook niet haalbaar." Hij vreest dat investeringen in duurzaamheid bij AEC's hierdoor niet meer rendabel zijn. "Terwijl juist deze technieken een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan CO₂-reductie en meer besparing kunnen opleveren op de lange termijn."