Uit de inhoud van Vakblad Afval! oktober 2010

Door de ogen van .... Leendert van Bloois


Run op het westen

Dankzij de toekenning van de R1-status kan een handjevol Nederlandse avi's sinds eind maart de buitenlandse markt op. Toekomstige belastingverhogingen voor storten maken vooral de Britse en Ierse markt aantrekkelijk. Mondjesmaat worden nu de eerste tonnages buitenlands afval in Nederlandse avi's nuttig toegepast. Internationale contracten in het publieke segment lijken vooralsnog lastig.

Bouwstop bij Omrin van tafel

Op 22 september 2010 is de voorlopige voorziening die Omrin heeft gevraagd vanwege de opgelegde bouwstop door de rechter in Leeuwarden behandeld. Dat heeft geleid tot een positieve uitspraak van 29 september 2010: de bouwstop is geschorst tot 2 weken na de beslissing op bezwaar. Kortom, de procedures over de Reststoffen Energie Centrale die Omrin in Harlingen bouwt zijn nog niet ten einde.

Logistiek zonder Papier niet meer te stoppen

Logistiek zonder Papier (LZP) is niet meer te stoppen en niet meer weg te denken bij de digitale begeleiding van transporten. Al sinds 2004 is LZP bezig om de papieren begeleidingsbrieven te digitaliseren. Als enige heeft zij van de minister twee beschikkingen ontvangen; voor het werken met een pas in combinatie met een begeleidingsbrief en voor elke elektronische gegevensdrager, bijvoorbeeld een boordcomputer, mobiele telefoon of PDA.

Avalex zet volledige wagenpark buiten de deur

Een flexibel inzetbaar wagenpark. Dat was de wens van Avalex-directeur Peter Floor. Om aan die wens te voldoen, besloot Avalex alle zestig inzamelvoertuigen én haar werkplaats in een uniek leasecontract met volledige mobiliteitsgarantie onder te brengen. ”Inzamelen is onze corebusiness, niet de voertuigen.”

Retourlogistiek op de rit

Iedere dag gebeurt het weer. Lege inzamelwagens vertrekken om vol terug te keren. In de stad passeren ze de distributiewagens die juist leeg de terugweg aanvaarden. Dat moet slimmer kunnen, wordt bijna ook dagelijks bedacht. De retourvracht met afval voor de lange afstand heeft kans van slagen, voor de korte afstand is het lastig. Creatieve oplossingen voor de hele keten lijken succesvol.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

Wie afval transporteert en iets op zijn kerfstof heeft, moet nog meer uitkijken. De kans dat hij wordt gecontroleerd neemt toe. Afvalbedrijven met een schoon geweten hoeven zich nergens zorgen over te maken. Zij mogen doorrijden, zonder controle. Met deze aanpak willen de inspectiediensten onderscheid maken tussen goede en slechte afvalbedrijven. Innovatieve technologieën als nummerherkenning en het koppelen van databases maken het mogelijk.

'Nederland is geen biomassaland'

De markt voor groenafval maakt roerige tijden door. Biomassacentrales doen de prijzen voor houtachtige stromen tot recordhoogten stijgen. De schaarste neemt toe, net als de toepassingen voor biomassa. Groenrecycler Bruins & Kwast is actief in deze markt. Het bedrijf opende een nieuwe locatie in Duiven, is nauw betrokken bij innovaties als torrefactie en pyrolyse en maakt sinds kort groencompost met een RHP-certificaat. 'We verdienen tegenwoordig niet meer aan de poort, maar met onze producten.'

Arbeidsinspecteur als partner

De Arbeidsinspectie wil zich meer en meer opstellen als partner. Preventie en samen zoeken naar oplossingen zijn minstens zo belangrijk als waarschuwingen en sancties. Het project dat daarvoor nu loopt bij bouw- en sloopbedrijven is een eerste aanzet. Al maken de vele brancheorganisaties de samenwerking er niet eenvoudiger op.

@afval #afval #durftevragen

Sociale netwerken zijn hip and happening. Miljoenen mensen raken met elkaar in gesprek via netwerken als LinkedIn en Twitter. Ook afvalbedrijven en hun werknemers ontdekken de sociale media. Sommigen schoorvoetend, anderen met volle overgave. Een zoektocht tussen de miljarden tweets en discussies naar boeiende afvalgesprekken en -berichten.

Frankrijk in de versnelling

Evenals Engeland is onze verre zuiderbuur geen voorloper in de doorvoering van het Europese afvalbeleid. Maar met hoge boetes in het vooruitzicht is ook daar een kleine afvalrevolutie: tenminste, op papier.