Uit de inhoud van Vakblad Afval! juni 2024

Renewi legt focus op Europa

Met de verkoop van de gemeentelijke activiteiten in het Verenigd Koninkrijk gooit Renewi heel wat ballast overboord. Toch zal het nu volledig Europese bedrijf de zeilen flink moeten bijzetten om de eigen doelstellingen te halen.

'Hoofdlijnenakkoord ondanks lichtpuntjes gemiste kans' 

Brancheorganisaties uit de afvalsector zijn teleurgesteld dat er in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB maar beperkt aandacht is voor onderwerpen die raken aan afvalbeheer en de circulaire economie. In de uitwerking van het akkoord kan een nieuw kabinet echter nog veel goed maken. 

Wenkend perspectief voor textielrecycling hard nodig 

Vezel-tot-vezelrecycling zou er in potentie voor kunnen zorgen dat 18 tot 26 procent van de totale hoeveelheid textielafval in Europa duurzaam verwerkt wordt. Dat stelde onderzoeksbureau McKinsey in 2022. De realiteit is echter dat wereldwijd hooguit 2 procent van het textielafval gerecycled wordt tot vezels. Initiatieven zijn er best, ook dicht bij huis, maar opschaling blijkt een harde dobber. 

UPV-systemen op de schop voor meer circulariteit 

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) beter inzetten om circulariteit te bevorderen en onderzoekt daarbij ook het nut van de algemeenverbindendverklaring. Naar verwachting duurt het tot 2027 voordat de UPV-systematiek wordt aangepast. Zo lang wil Fair Resource Foundation niet wachten. 

Cirrec schaalt mechanische pet-trayrecycling op   

Mechanisch recycler Cirrec is klaar om Europa te veroveren met zijn recyclinglijn voor pet-trays. In april nam het bedrijf een tweede lijn in Duiven in gebruik, en het plan is de komende jaren elk jaar een fabriek te openen elders in Europa. “We willen in elk land circulair zijn.”  

ProRail wil restafval op kantoorlocaties decimeren 

ProRail is verantwoordelijk voor het Nederlandse spoorwegnet. Maar hoe gaat deze grote organisatie eigenlijk om met het afval dat zij produceert? En hoe belangrijk zijn duurzaamheid en circulariteit daarbij? 

Akkoord op hoofdlijnen 

Hoeveel speelruimte heeft het nog te vormen kabinet bij de nadere uitwerking van het hoofdlijnenakkoord? Wat zeker is, is dat het milieu en het tegengaan van klimaatverandering er bekaaid afkomen.

Door de ogen van ... Quirijn van Loon

Quirijn van Loon, consultant/sales VConsyst, Genemuiden

Een fraaiere openbare ruimte met de Bigbelly 

Afvalbakken zijn over het algemeen niet de meest mooie objecten in de openbare ruimte. Soms worden er eigen afvalbakken ontworpen die dan weer niet zo praktisch zijn. TWS Benelux brengt hier met de Bigbelly voorzien van prachtig ontworpen designs verandering in. 

'Tsunami van groen beleid' legt Ifat geen windeieren

Wat de uitkomst van de Europese verkiezingen ook is, de circulaire transitie blijft een prioriteit in de EU. Dat stelde een topambtenaar van de Europese Commissie tijdens een paneldiscussie op de Ifat. Niet alleen een geruststellende boodschap voor de standhouders en bezoekers van de milieubeurs die dagelijks werken aan die transitie, maar ook voor de beurs zelf, die op de golf van groen beleid maar blijft groeien. 

De inhaalslag van Cure

Door het Renescience-project zijn de afvalprestaties in de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard flink achtergebleven ten opzichte van omliggende gemeenten. De overstap op nascheiding moet zorgen voor betere cijfers, maar Cure - de gemeenschappelijke regeling voor deze gemeenten - wil zich niet blindstaren op enkel de pmd-fractie. 

MBT: veelbelovende technologie, wisselend succes 

Mechanisch biologische afvalverwerking (MBT) leek rond de eeuwwisseling een goede optie om ongesorteerd huishoudelijk afval te behandelen. De inzet van afvalenergiecentrales in combinatie met bronscheiding haalde de technologie in Nederland echter in. Andere EU-landen investeerden - met wisselend succes - wel in MBT. 

Recyclers bouwmaterialen vragen overheid om consistente doelen 

25 procent van de totale Nederlandse afvalstroom bestaat uit bouw- en sloopafval. Het hoogwaardig recyclen hiervan draagt bij aan de doelstelling om in 2030 50 procent minder primaire grondstoffen te gebruiken. Bij die recycling speelt ook de overheid een belangrijke rol, vinden recyclers van gips en beton. 

Afgekeurde goedkeuringsvereisten 

Aan een bedrijf is in 2006 een omgevingsvergunning verleend om groenafval en vloeibare organische reststoffen te be- en verwerken. Na het vaststellen van nieuwe best beschikbare technieken wilde de provincie Noord-Brabant dat het bedrijf de omgevingsvergunning zou actualiseren, maar het bedrijf weigerde dit te doen. Tegen een ambtshalve actualisatie ging het bedrijf in beroep.