U bent hier: Uitgaven »Vakblad Afval!
Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2024
Daar waar grondstoffen steeds meer circulair worden, is de belasting op afval nog steeds lineair. Als een duveltje-uit-een-doosje presenteerde het kabinet na de zomer een stevige verhoging van de belasting op CO2 bij afvalverbranding. Een uitleg over het hoe en waarom van een complex systeem, de gevolgen ervan en wat er verder nog in het vat zit.
In de rechtbank Zutphen is het faillissement uitgesproken over Vinylrecycling uit Lelystad. Een exportrestrictie die de pvc-recycler nog aanvocht, doet het bedrijf de das om.
Natuurlijk hadden Ingrid Thijssen, Kees Vendrik en Steven van Eijck wat te vertellen op het Recyclingsymposium. Maar als aanjager van de transitie naar een circulaire economie kwamen ze vooral iets halen. “Van koplopers als u moeten we het hebben.”
Na een sabbatical besloot Sanne Kaasjager de diplomatie eind deze zomer definitief te verruilen voor het directeurschap van de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR). Zijn ervaring als diplomaat kan weleens van pas komen in die functie. “We hebben als sector een fantastische bijdrage te leveren aan de circulaire economie, dat mogen we duidelijker uitleggen, met oog voor alle belangen die op het spel staan.”
De Nederlandse recyclingcapaciteit voor zonnepanelen is op dit moment nog vrij minimaal en bovendien laagwaardig. Het is nu tijd om dit om te buigen, want de komende jaren komen er steeds meer zonnepanelen terecht bij recyclers. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vergeleek vier nieuwe methodes die stuk voor stuk meer circulair zijn dan de bestaande manier van werken.
In de afvalsector hebben bedrijven regelmatig problemen met het vinden van voldoende gekwalificeerde chauffeurs. Yannick de Bruin, oprichter van bemiddelaar Rixz, denkt dat bedrijven en gemeenten in een andere vijver moeten vissen. Namelijk in die van de zzp'ers. Enig koudwatervrees is voorstelbaar, maar niet nodig, vindt hij.
Moeten gemeenten wel of geen btw in rekening brengen voor de gescheiden inzameling en/of nascheiding van huishoudelijk verpakkingsafval? Een antwoord op deze vraag lijkt niet zo eenvoudig, gezien de verschillende gerechtelijke uitspraken. Met een uitspraak in hoger beroep van het Gerechtshof Amsterdam is er weer een zienswijze bijgekomen.
Reinier Siderius, directeur Sidcon Milieutechniek, Nijmegen
De politiek vindt dat Nederland vol is. De strijd om de ruimte die al een tijdje woedt, zal naar verwachting de komende decennia in hevigheid toenemen. Naast de ruimtebehoefte voor logistiek vastgoed, is de vraag of iedereen scherp op het netvlies heeft dat ook de ruimtebehoefte voor de circulaire economie groot is.
Met een flinke uitbreiding van het eigen terrein en een vernieuwd kantoorgebouw in Amersfoort is Hartog Containers bezig met een professionaliseringsslag. De komende tijd staan nog meer veranderingen op de planning. De eigen identiteit mag echter niet verdwijnen, vindt Martijn Schoonderbeek.
In Vakblad Afval! van augustus 2020 schreef ik over een (mislukte) handhavingszaak tegen een afvalbedrijf op Heijplaat. Het bedrijf werd door de provincie Zuid-Holland aangesproken vanwege overlast door vliegen in de woonomgeving. Dat gebeurde op basis van een vergunningsvoorschrift én de algemene zorgplicht.
De Nederlandse industrie streeft naar meer duurzaamheid. Het beheer van gevaarlijk of complex afval is dan ook een cruciaal onderdeel geworden van de bedrijfsstrategie om te voldoen aan klimaatdoelstellingen, emissiebeheer, en om de milieuprestaties te verbeteren. Precies op dat vlak biedt Indaver oplossingen.