Uit de inhoud van Vakblad Afval! oktober 2014

Juridisch getouwtrek om kunststofafval

Gemeenten worden per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de sortering van het kunststofafval. Het is een deadline die steeds dichterbij komt, maar aanbestedingen lopen vertraging op door juridische gevechten om het plastic. Een serie kort gedingen moet duidelijkheid brengen.

“De ambitie moet omhoog”

Aan ambitie ontbreekt het niet bij Indaver, en al zeker niet bij CEO Paul de Bruycker. Ondanks de moeilijke markt wil het bedrijf groeien. Groeien in omvang door overnames, en groeien in de richting van de circulaire economie. Met de overnames zit het nog wat tegen. Maar de organisatiewijziging in de vier landen waar Indaver productie heeft, ligt op stoom richting een geïntegreerde dienstverlening gericht op steeds meer hergebruik.

Exportpromotie krijgt impuls

Mede dankzij de integrale aanpak kan de Nederlandse afvalsector een goed antwoord bieden op afvalvraagstukken in het buitenland, vindt Wytske van der Mei, Afdelingshoofd grondstoffenbeheer en productketens bij het Ministerie van IenM. Een nieuw platform, Dutch Waste Coalition, moet ondersteuning bieden bij het verzilveren van kansen in het buitenland.

Het circulaire wiel hapert nog

Het sluiten van kringlopen is vooral een financieel probleem. Het wiel van de circulaire economie draaiende krijgen wordt daardoor nog een flinke klus. Samenwerken lijkt het sleutelwoord.

Krijgt cartridgerecycling de boost die nodig is?

De herwinning van materialen uit inkjet- en tonercartridges bestaat al bijna zolang als er printers bestaan. Of deze succesvol is, is een tweede. In het Belgische Malle is ClozDloop gevestigd, dat het recyclingproces van cartridges voor eens en voor altijd stevig op de kaart wil zetten.

Faillissement van een tussenhandelaar

De keten van magnesium staat voor veel afval- en recyclingbedrijven in ons land op grote afstand. Dat is niet verwonderlijk: in Nederland bestaan immers ook geen magnesiumproducenten. Toch heeft het in Amsterdam gevestigde bedrijf Magtrade meer dan een decennium lang actief in magnesiumafval gehandeld. Problemen bij een Amerikaanse handelspartner deden de tussenhandelaar echter de das om.

Door de ogen van... Egbert Vennik

Egbert Vennik, Algemeen Directeur Scherpenzeel in Utrecht.

“Ketendenken start altijd bij de eigenaar”

Hij stond naar eigen zeggen aan de basis van het begrip Cirkelstad, nog voordat de circulaire economie in zwang raakte. Aad den Boer werd groot in het beton en met containersystemen. “Maar juist in de milieumarkt zou er meer aandacht voor duurzaamheid moeten zijn.”

Het grote misverstand over de Eba

De Elektronische Begeleidingsbrief Afvalstoffen (Eba) kende begin dit jaar zijn officiële marktintroductie en verovert heel langzaam de markt. En zoals wel vaker bij iets nieuws zingen, naast de nieuwe naam, ook misverstanden rond. Ga ik nu een einde aan maken.

Stoep vegen als burgerplicht

In januari 2010 riep premier Balkenende de Nederlandse bevolking op haar burgerplicht te vervullen en zelf de sneeuw voor de deur te ruimen. Het journaille aarzelde geen moment en stond de volgende dag bij hem op de stoep. Daar bleek de premier zelf nog geen tijd gehad te hebben voor het vegen.

Asbest in treinstellen

Landen kunnen verschillende opvattingen hebben over dezelfde stoffen. Bij verschil van mening, zo bepaalt de Evoa, geldt de zwaarste indelingscategorie. Het betreffende artikel in de Evoa wordt zelden toegepast door de Afdeling van de Raad van State. Behalve afgelopen zomer.

BHS en Nihot testen scheiding en recycling op locatie

Bulk Handling Systems (BHS Europe) en Nihot Recycling Technology B.V. (Nihot) beschikken over de beste systemen om uit te proberen op eigen locatie. BHS Europe heeft de Debris Roll Screen® (DRS) test unit beschikbaar en Nihot de SDS 650-i test unit. Met beide modellen kunnen klanten testen op hun eigen locatie! Daarnaast beschikt Nihot over een testcentrum waar de scheiding van eigen materiaalsamenstellingen en materiaalsoorten kan worden getest.