Uit de inhoud van Vakblad Afval! juli 2015

Mansveld roemt afvalarme 100-100-100-gezinnen

De vierhonderd gezinnen die hebben deelgenomen aan een experiment van Rova om afvalvrij te leven, produceerden de eerste honderd dagen van dit jaar 89 procent minder restafval dan een gemiddeld gezin in Nederland.

One Nights Tent rem op festivalafval

Bezoekers van festivals laten vaak een enorme berg afval achter. Festivalorganisator ID&T stimuleert via zijn innovatieplatform Open House het kleiner maken van die berg. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van innovatieve start-ups als One Nights Tent.

Wanneer is papierafval groen?

De Raad van State behandelt met enige regelmaat zaken over zogenoemde PPK-balen (papier- en kartonafval afkomstig van de sortering van huishoudelijk afval). Is er een Evoa-kennisgeving vereist voor de invoer van een vracht papier wanneer deze na nascheiding nog stoorstoffen bevat?

De betekenis van loyaliteit

In een markt waarin de concurrentie groot is, de marges onder druk staan en het aanbod van afval te wensen overlaat, houdt directeur Jeroen Basten van Omega Containers het hoofd ogenschijnlijk eenvoudig koel. “Wij onderscheiden ons door onszelf te blijven.” Het succesrecept van een Haagse ondernemer.

Afvalloos in de biobased proeftuin van Oost-Nederland

Hoe maak je van biologische afvalstromen een waardevolle grondstof? Een vraag waar honderden pioniers zich vandaag de dag over buigen. Aan initiatieven geen gebrek. Kijk vooral eerst naar de lokale situatie, want dat verhoogt de kans op succes, is het devies. Zo staan in Oost-Nederland papierslib, verse biomassa en rioolwaterslib op de nominatie voor een tweede leven.

Meekijken over de schouder van de Nedvang-inspectie

Het badeendje mag niet in de Plastic Hero-zak. Dat weten we, maar in de praktijk komt het er toch in. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld gieters. Maar die gieter vist een sorteerder er zo uit, terwijl het badeendje door alle mazen heen kan glippen. Toch ligt de focus bij de kwaliteitscontrole van Nedvang voorlopig niet zozeer bij dit hypothetische eendje, als wel bij stoorstoffen voor recycling.

Binnenstedelijke afvalinzameling klaar voor de toekomst

Milieuzones, congestie en parkeren. De druk op het binnenstedelijk verkeer wordt steeds groter. Nadenken over een slimmere en duurzamere afvalinzameling in de binnenstad kan geen kwaad.

Circulair design als motor van transitie

De Nederlandse afvalberg kan in tien jaar tijd halveren als er tijdens de ontwerpfase van producten meer wordt nagedacht over circulair design. Op papier klinkt dat prachtig, maar in de praktijk denken ontwerpers nauwelijks aan de impact van designs op de recycleerbaarheid van producten.

AW Materieel levert wascontainer aan Stockholm

Vanaf deze zomer wast en zuigt de nieuwste wascontainer van AW Materieel de ondergrondse containers en putten in regio Stockholm schoon. Koper is een Zweedse leverancier van ondergrondse containers die met de techniek haar service richting klant wil verbeteren.

Door de ogen van... Robert Corijn

Robert Corijn, manager Commercie & Marketing bij Attero

Frans proces stort zich op schadelijk afval

De Franse start-up Pyro Green Innovations ontwikkelt een nieuw proces om energie op te wekken uit schadelijk afval en afval met een hoog mineraal- en koolstofgehalte. Onlangs hebben 160 gemeenten uit Bretagne een intentieverklaring getekend voor een industriële demonstratie-eenheid.