Uit de inhoud van Vakblad Afval! maart 2007

BOA Recycling Equipment: sterk als haar producten

Al ruim een halve eeuw staat BOA (inter)nationaal bekend als kenner van de recyclingbranche. Een servicegericht bedrijf dat denkt vanuit de wensen van de klant. Het aanvoelen van de marktbehoefte is de sterke kracht van BOA.

Milieurevival in nieuw regeerakkoord

Het ei is gelegd. In Den Haag ligt een nieuw regeerakkoord, opgesteld door de leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie. Het woord afval vinden we er niet in terug. Wel staat het thema duurzaamheid de komende jaren hoog op de politieke agenda. De afvalsector reageert positief op de plannen. Ook de kersverse milieuminister Jacqueline Cramer valt in goede aarde.

En profil: Gerard Elferink


EP stemt verrassend over afvalbeleid

Het Europese Parlement heeft tot eigener verbazing voor een veel rigider toekomstig afvalbeleid gestemd dan verwacht, maar kon het niet eens worden over de status van AVI's. Op de meest vooruitstrevende veranderingen van het Parlement reageerde de Commissie negatief.

Inzameling KFF: halen of brengen?

Met de uitvoering van het Besluit verpakkingen ligt aan gemeenten én marktpartijen de vraag voor wat de beste methoden zijn om kunststof flessen in te zamelen. Geen gemakkelijke vraag, maar wel een actuele. Afval! gaat de alternatieven langs.

Inzameling PET-flessen hangt nog steeds in de startblokken

Sinds 1 januari 2006 zijn producenten en importeurs verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van kunststof flessen en flacons. Nu, meer dan een jaar later, is nog geen PET-fles ingezameld. Nedvang heeft haast, want moet voor 1 april de contracten met het bedrijfsleven tekenen. Maar het nieuwe kabinet kan volgens sommigen nog roet in het eten gooien.

Meld- en registratieverplichtingen gaan soms te ver

Het verminderen van de administratieve lasten voor bedrijven is sinds enkele jaren een belangrijke doelstelling van de overheid, die ze dan ook regelmatig van stal haalt. Recentelijk nog bij de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Maar soms bekruipt je het gevoel dat de afvalsector van deze doelstelling is uitgezonderd. Het aanvechten van een verplichting kán dan de moeite waard zijn.

Almere gooit oud papier en textiel bij elkaar

Gescheiden afval inzamelen kan veel beter, dus gooien we de zakken textiel gewoon bij het oud papier, dachten ze bij de gemeente Almere. Sinds enige tijd wordt dan ook het textiel samen met het oud papier in één wagen ingezameld. En inderdaad: de inzameling is sterk verbeterd.

Nieuwe CAO in de maak

Vanaf maart dit jaar onderhandelen de vakbonden AbvaKabo/FNV, CNV Publieke Zaak en VMHP-N en de werkgeversvereniging WENb over de CAO Afval & Milieu 2007. Fred Bos van de AbvaKabo en Nicolette Piekaar van de WENb vertellen hoe hun organisaties de onderhandelingen ingaan.

Recyclen van EPDM-rubber

Hoe innovatief is de afvalsector? Vakblad Afval! speurt naar technologische doorbraken, zoekt de initiatiefnemers op en schat samen met hen de realisatiekansen in. Aflevering 15: het recyclen van EPDM-rubber.

Nu nog de kleine beetjes!

De aandacht voor het afvalprobleem zal het de komende decennia afleggen tegen de dramatische klimaatveranderingen als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen. Terecht, want de impact van het klimaatprobleem is vele malen groter en lastiger op te lossen. Wat de twee problemen gemeen hebben is dat voor de oplossing ervan gedragsverandering essentieel is. Ik heb aan den lijve ondervonden dat ik mijn eigen afvalberg met de helft kan verminderen als het moet en als ik wil. En dat vele kleine beetjes wel degelijk helpen.

Groen + groen = groen

Al lange tijd zijn het ministerie van VROM en de metaalrecyclingbranche in discussie over de vraag of uit groene-lijststoffen samengesteld materiaal volgens de EVOA als groene-lijststof mag worden aangemerkt. Hoewel er vanuit de EVOA-doelstellingen geen enkele reden voor is, houdt VROM vast aan formele argumenten.