Archief


Zoek
in

Nieuws

Geen artikelen en/of nieuwsberichten gevonden.

Artikelen

47 items gevonden.

"Moeten naar uitgebreide maatschappelijke verantwoordelijkheid”

Steven van Eijck_GFX6762-AO Ankeiler.jpeg

De circulaire economie in Nederland komt maar niet op stoom. Omdat Steven van Eijck ziet dat het kabinet de samenleving weinig te bieden heeft om de transitie te versnellen, wil de speciaal regeringsvertegenwoordiger uit een ander vaatje tappen. “Een Circulair Materialenplan? Het zal nodig zijn. Maar papier is geduldig. Ik kan daar niet op wachten.”

“Volwassen circulaire sector verdient gelijk speelveld”

Sanne-Kaasjager Ondertekening contract BVOR.jpg

Na een sabbatical besloot Sanne Kaasjager de diplomatie eind deze zomer definitief te verruilen voor het directeurschap van de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR). Zijn ervaring als diplomaat kan weleens van pas komen in die functie. “We hebben als sector een fantastische bijdrage te leveren aan de circulaire economie, dat mogen we duidelijker uitleggen, met oog voor alle belangen die op het spel staan.”

“Executie van sterke strategie is onze uitdaging” 

Mark Thys - COO Commercial Waste.jpg

Werkelijk opereren als een waste-to-productbedrijf: daar is de komende jaren wat Mark Thys betreft nog de nodige winst te behalen voor Renewi. “Als we ons rapport bekijken, zien we dat we een sterke strategie hebben neergezet. Maar ook dat we die heel moeilijk tot uitvoering kunnen brengen.” De kersverse COO Commercial Waste schetst waar de uitdagingen, maar ook de kansen liggen. 

“De monteur in mij wil nog altijd snel problemen oplossen” 

Veolia-Jan-Lenstra-profielfoto.jpg

Afgelopen jaar schoof Jan Lenstra een stoeltje door in de directie van Veolia Nederland. De Chief Operating Officer werd Chief Executive Officer. Hoewel hij zich sindsdien veel minder met de operatie bezighoudt, kan hij het niet laten zo af en toe zijn 'monteursbril' op te zetten. “Als CEO vertel ik soms twintig keer hetzelfde verhaal, dan is het ook fijn om dagen te hebben waarop je concrete problemen tackelt.” 

Recycling door belangen geketend?  

Hugo Bellaart.jpeg

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben enorm voor recycling.” Toch probeert Gooise Meren-wethouder Hugo Bellaart - vooralsnog met succes - de route naar verbranding voor bepaalde verpakkingsmaterialen open te houden. Ook wil hij in de onderhandelingen met Verpact grotere afstand creëren tussen de VNG en de NVRD. Maar daarvoor was minder steun.  

“Recyclers verdienen nú hulp”

gerrit klein nagelvoort veolia.jpg

In de 35 jaar dat hij actief is in de kunststofrecycling, heeft hij het niet eerder zo slecht meegemaakt. Door heel Europa ligt de afzet van kunststofrecyclaat op zijn gat. “Verplichtingen om recyclaat in nieuwe producten toe te passen, gaan voor een aantal recyclers te laat komen”, vreest Gerrit Klein Nagelvoort. Ook baart de opkomst van chemische recycling hem zorgen.

Recycling als 'gevaarlijke fantasie'

Lisa Doeland.jpg

In haar nieuwe boek wil filosoof Lisa Doeland met name zogeheten eco-modernisten en techno-optimisten confronteren met het gevaar van recycling en groene groei. “Ik hoop dat mensen in de afvalsector kritischer gaan kijken naar de sprookjes die ze aan de burgers vertellen.”

'Concurrentie op Nederlandse markt harder dan in Duitsland'

foto-bart-van-dieken-9b.jpg

Net honderd dagen staat Christian Kampmann aan het roer van PreZero Nederland, als hij ons halverwege augustus op het hoofdkantoor in Arnhem te woord staat. Der Spiegel in de hand. Nauwgezet als Duitsers kunnen zijn, wijst hij er lachend op dat hij de afgelopen periode met vakantie is geweest, dus dat het nog niet precies honderd dagen zijn. We gaan gelijk iets rechterop zitten.

Statiegeld op drankenkarton geen taboe voor Tetra Pak

Frank Vandewal Tetrapak.png

Om drankenkartons duurzamer te maken, moet de inzameling en recycling van de pakken beter. Statiegeld kan daarbij helpen. “Maar daarmee zijn we er niet", stelt Frank Vandewal, directeur duurzaamheid bij Tetra Pak. “Een verpakking die goed recyclebaar is, is niet per se duurzaam.”

"We moeten verdorie aan de slag"

Kees Vendrik (20).jpg

Als voorzitter van het kersverse Nationaal Klimaat Platform wil Kees Vendrik mensen, bedrijven en maatschappelijke organisaties spreken over hun wensen en zorgen rond de klimaattransitie en wat er in hun ogen nodig is om vaart te maken. In zijn agenda staan ook al afspraken met afvalbedrijven, om onder meer over hun zorgen over het Nationaal Programma Circulaire Economie te praten.

“Milieu-impact op papier, daar ben ik niet zo van”

Yvonne van der Meer.jpg

Vijf jaar geleden kreeg hoogleraar Yvonne van der Meer nog meewarige blikken van de industrie als ze over de noodzaak van bioplastics begon. “In nog geen twintig jaar”, kreeg ze dan te horen. Nu staan deze bedrijven te trappelen voor haar deur.

'Afval inzamelen wordt topsport'

fotograaf-bart-van-dieken-5.jpg

Uitkijken naar het moment dat de leden van jouw branchevereniging overbodig zijn? Dat klinkt opmerkelijk. Maar als dat betekent dat de circulaire economie volledig gerealiseerd is, is dat wel het streven van NVRD-directeur Wendy de Wild. “Ik denk niet dat we dat gedurende mijn leven nog gaan bereiken, maar het zou prachtig zijn als dat wel zo is.”

Gemak als mantra

Hester Klein lankhorst_1PB1782.jpg

De eenvoudige oplossingen voor het recyclen van verpakkingen zijn gerealiseerd. Als volgende stap wil Hester Klein Lankhorst, sinds 1 januari 2021 algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen, zich inzetten voor een betere afzet van recyclaat. “Kortere ketens zorgen voor goedkopere gerecyclede grondstoffen.”

'Invoering statiegeld kan niet in een paar maanden tijd'

SK Raymond Statiegeld 08.JPG

Vanaf 1 juli 2021 wordt de statiegeldregeling uitgebreid en komt er 15 eurocent statiegeld op kleine petflesjes. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal plastic flesjes in het zwerfafval drastisch vermindert. Raymond Gianotten is sinds april 2021 directeur van Statiegeld Nederland, de uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.

"De trots en blijheid zijn weer terug op de gezichten"

AEB-exterieur9458.jpg

Begin dit jaar besloot het Amsterdamse college van B en W dat AEB klaar is om te worden verkocht. De bedrijfsvoering is verbeterd en de financiën zijn meer onder controle. CEO Paul Dirix is optimistisch over de toekomst van het afval- en energiebedrijf. “Als we de ingeslagen weg blijven bewandelen, hoort onze installatie binnen afzienbare tijd weer bij de best-in-class.”

Verschil private en publieke omgeving niet zo groot

Roger_Kantoor.jpg

Publiek-private samenwerking is volgens hem een absolute noodzaak voor de verdere ontwikkeling van circulariteit. Als nieuwe algemeen directeur bij de publieke onderneming Rova wil Roger Beuting dan ook een stevige vinger aan de pols houden van de ontwikkelingen in de private markt. Voor Rova is het ondertussen zaak de juiste kwaliteit afvalstromen aan die markt te leveren.

"Samenwerking met regio's kan circulaire transitie versnellen"

MJJ-20201002-Stelpstra-12.jpg

Met haar Green Deal en Circulaire Economie Actieplan wil de Europese Commissie de overgang naar een circulaire economie in Europa versnellen. Voor de rol die regio's daarin spelen is in deze strategieën vooralsnog echter te weinig aandacht. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra hoopt de blinde vlek van Brussel namens het Comité van de Regio's weg te poetsen.

Huidige pijlers dragen Attero de toekomst in

Paul Ganzeboom (Attero).jpg

Attero CEO Paul Ganzeboom heeft geen LinkedIn en is lastig vindbaar op andere social media platforms. Mensen die hem zouden moeten vinden, weten hem te vinden, is zijn ervaring. En andersom ook. “De vraag is hoe doeltreffend social media zijn. Ik denk dat het in de toekomst wel eens heel belangrijk kan gaan worden dat we veel selectiever zijn in plaats van ons overal maar voor aan te melden en aanwezig te zijn.”

Dertig jaar sleutelen aan Nederlands afvalbeleid

Herman Huisman_PNH7806.jpg

Ondanks een paar kleine missers gaat er wat afvalbeleid betreft niets boven Nederland. Dat is de overtuiging van Herman Huisman. Stuwende krachten achter het succes zijn volgens hem de overlegstructuren. Dat klinkt niet erg spectaculair, maar dat is wel “waarom een heleboel dingen in Nederland lukken”.

“Vorm van gemeentelijke bedrijven heeft zich bewezen”

22.jpg

Terwijl gemeenten hard werken om de Vang-doelstellingen te halen, wil Henk Knip meer aandacht voor de kwaliteit van het afval. “Door verantwoorde ontwerpen en duidelijke communicatie wat in welke afvalbak moet, kunnen producenten veel meer bijdragen aan het verminderen van problemen in de afvalketen.” Aan het eind van dit jaar stopt hij als algemeen directeur, na ruim achttien jaar Circulus, Berkel-Milieu en Circulus-Berkel te hebben geleid.

Vorige  1   2   3  Volgende