Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 25421 items gevonden.

Sorteren op  

EU-subsidie naar groene waterstofregio Noord-Nederland

cashbox-1642989_1280.jpg

Dankzij de 20 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie aan Noord-Nederland als waterstofregio, komen er waterstoftankstations in Groningen en Emmen.

Vlaardingen wil restafval halveren

Fotolia_70705137_S.jpg

De gemeente Vlaardingen wil met meer nascheiding, een uitpandige inzameling bij hoogbouw en het uitbreiden van bronscheiding de hoeveelheid restafval halveren.

Avantium draagt bij aan recyclebare fles van papier en PEF

green-fibre-bottle-prototypes-with-wood-fibres-2.jpg

Avantium heeft zich aangesloten bij het Paper Bottle Project en gaat zorgen voor de technologie voor een volledig plantaardige en recyclebare fles van papier en Pef.

Aandacht voor afval in Bosatlas van de Duurzaamheid

Bosatlas van de duurzaamheid.jpg

Vandaag verschijnt De Bosatlas van de Duurzaamheid, waarin wordt getoond hoe groot de invloed van de mens op de aarde altijd was en hoe snel die verder toeneemt. Dit boek heeft ook aandacht voor afval en voedselverspilling.

Suez start service voor bsa-inzameling Frankrijk

IMG_6251.JPG

Suez en Point.P gaan in Frankrijk samen een inzameldienst aanbieden voor bouw- en sloopafval (bsa).

Britse regering presenteert voorstel Milieuwetgeving

Fotolia_82417692_S.jpg

Met de voorgestelde Milieuwet wil de Britse overheid zorgen voor een wettelijke basis voor haar '25-jarenplan voor het milieu'. De recyclingindustrie reageert met een voorzichtig optimism

Utrecht gaat pasjesloos

IMG_5939.JPG

De gemeente Utrecht schaft het pasjessysteem voor ondergrondse containers af per 1 januari 2020. Er blijkt weinig misbruik van de containers gemaakt te worden.

Brabantse gemeenten moeten Attero toch betalen

Vlag Attero.jpg

In het tweede arbitrageproces trekken de Brabantse gemeenten aan het kortste eind: ze moeten Attero toch een naheffing betalen voor het leveren van te weinig huishoudelijk afval. Maar de gemeenten laten het er niet bij zitten.

Neste en Borealis gaan hernieuwbaar PP produceren

Borealis Neste hernieuwbaar pp.jpg

Aan het eind van dit jaar wil Borealis hernieuwbaar polypropyleen hebben geproduceerd met behulp van het hernieuwbare propaan van Neste.

World Resources Forum 2019 gevat in rapport

Logo-WRF_Low resolution.jpg

De Ovam heeft een rapport gepubliceerd met uitgebreide conclusies van de vele debatten en discussies die tijdens het World Resources Forum 2019 plaatsvonden.

Brits actieprogramma pleit voor hoger niveau plasticrecycling

Fotolia_125946899_S.jpg

Naarmate opkomende economieën zich ontwikkelen, zal het wereldwijde plasticgebruik waarschijnlijk blijven groeien. Daarom is het volgens het Britse Wrap cruciaal dat alle landen over de nodige infrastructuur voor afvalbeheer beschikken.

Jongeren te weinig bewust van e-wasteprobleem

Fotolia_164516784_S.jpg

De Nationale Recycle Week die deze week loopt richt zich op de noodzaak van versnelde inzameling en verantwoorde recycling van de almaar uitdijende en totaal onzichtbare hoop e-waste. Wecycle daagt jongeren extra uit om meer e-waste in te zamelen.

EP-commissies maken zich op voor stemming over taxonomievoorstel

dreamstime_2416998.jpg

Maandag 21 oktober stemmen de economische en de milieucommissie van het Europees Parlement over de Europese richtlijn voor duurzame financieringen. Afvalverbranding wordt daarin niet als duurzame activiteit genoemd.

Statiegeld op blikjes weer stap dichterbij

Fotolia_86479046_S.jpg

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft de Kamer beloofd op een rij te zetten wat er nodig is om in 2022 statiegeld op blikjes in te voeren.

'De oplossing voor wegwerpplastic: statiegeld en milieutax'

42641428_s.jpg

Europese denktanks adviseren de Europese landen serieus te kijken naar statiegeldsystemen als instrument om wegwerpplastic uit te faseren. Vanaf juli 2021 wordt geleidelijk veel eenmalig plastic verboden in de EU.

'Geen korting op import CO2, NOx en bodemas'

stientje-van-veldhoven-4.jpg

Na het Algemeen Overleg Circulaire Economie is de importheffing op brandbaar afval zeker nog niet van tafel. Tot tevredenheid van de afvalbedrijven op de publieke tribune werden er echter wel de nodige kritische vragen over gesteld.

LyondellBasell wil in proefinstallatie mixplastics recyclen

Fotolia_187739349_S.jpg

LyondellBasell gaat in Italië een proefinstallatie bouwen, waarmee het vooral van plasticafval met verschillende lagen nieuwe grondstoffen voor plastic wil gaan maken.

TLN laakt gebrek aan kennis over PFAS

74467713_s.jpg

TLN roept gemeenten op de PFAS-gehalten op hun grondgebied snel in kaart te brengen, zodat het grondverzet weer op gang kan komen. Volgens de transportorganisatie worden grondprojecten geblokkeerd door een gebrek aan kennis.

Industriële synergie: katalysator voor de circulaire economie

P3190004_ARP_HighRes_5252.jpg

In samenwerking met haar industriële klanten en lokale overheden brengt Indaver in Nederland en Europa de circulaire economie dichterbij. Het bedrijf werkt onder andere aan de recycling van zoutzuur, hoogwaardige compost en de chemische recycling van plastic.

Groen licht voor overname Reym door Remondis

Reym-auto-2019.jpg

Remondis Maintenance & Services mag industrieel reinigingsbedrijf Reym overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

Afspraken voor cao kringloopbedrijven in stemming gebracht

arbo & kwaliteit CAO-vergelijking.jpg

Werknemers van kringloopwinkels kunnen de komende weken stemmen over het eindbod van werkgevers voor een cao voor kringloopbedrijven.

Rijkswaterstaat werkt met bedrijven aan innovaties

Minister Cora van Nieuwenhuizen 2.jpg

Om duurzame innovatie te stimuleren, werkt Rijkswaterstaat samen met bedrijven en wil het toekomstperspectief bieden door te beloven innovaties toe te passen.

Indaver mag bouwen aan installatie voor chemische recycling

indaverlogo.jpg

Afvalbedrijf Indaver heeft de omgevingsvergunning binnen voor de bouw van een nieuwe demo-installatie in Antwerpen voor het recyclen van 15 kton end-of-life plastics op jaarbasis.

Meer blikjes gerecycled in Europa

Fotolia_111520236_S.jpg

In de EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland is het recyclingpercentage van aluminium blikjes in 2017 met 2,3 procent gestegen tot 74,5 procent. Een all-time record.

ILT strenger voor freeriders AEEA

20180417_152818.jpg

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is intensiever gaan controleren bij Nederlandse verwerkers die mogelijk illegaal AEEA verwerken. Dat heeft tot een duidelijke verbetering geleid.

Minder angst voor overregulering vanuit Brussel?

DSC02258.JPG

Kon bureaucratisch Brussel een aantal jaar geleden nog een rilling over de rug van bedrijven én sommige beleidsmakers veroorzaken, tegenwoordig worden ook andere sentimenten bespeurd. Bijvoorbeeld als het gaat om het stimuleren van plasticrecycling.

CDA heeft twijfels over importheffing op afval

csm_Maurits von Martels 44_e7bc0f7ca6.jpg

Het CDA lijkt het plan van het kabinet voor een importheffing op buitenlands afval niet zomaar te steunen. De onduidelijkheid over wat de importheffing precies voor effect heeft op de uitstoot van CO2 moest eerst worden weggenomen. Ondertussen hebben Attero en AVR zich aangesloten bij een kort geding dat onze redactie aanspant om een spoedige openbaarmaking van de berekening van de emissiereductie af te dwingen.

ILT beoordeelt aanvragen opnieuw na intrekken importplafond

Fotolia_53460471_S.jpg

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat de vergunningsaanvragen voor de import van brandbaar afval die zij op basis van het importplafond geweigerd heeft, opnieuw beoordelen.

Voordelen van statiegeld voor Turkije

Flag_of_Turkey.jpg

Turkije zou jaarlijkse voor zo'n 108 miljoen euro aan milieuvoordelen kunnen oogsten en de CO2-uitstoot met 260.000 ton kunnen verminderen wanneer het land een statiegeldsysteem invoert.

Mark Rutte: De circulaire economie is "the next big thing”

Mark Rutte.jpg

Minister-president Rutte vindt een circulaire economie in de basis maar ongrijpbaar, maar hij ziet ook de enorme kansen die de transitie kan brengen.

Wenen verplicht herbruikbare verpakkingen bij evenementen

austria-1489720_1280.png

De Oostenrijkse deelstaat Wenen gaat het gebruik van herbruikbare verpakkingen tijdens grotere evenementen verplichten. Daarnaast komt er een zogenoemd 'verbod op overlappende inzameling' wanneer een gemeentelijke partij een afvalstroom al inzamelt.

De Monitor: 'Nederlands plastic minder circulair'

42328620_s.jpg

Onze plasticrecycling is sinds 2014 minder circulair geworden. Zeker 38 procent van het kunststofafval van Nederlandse huishoudens kan alleen tot laagwaardige producten worden verwerkt. In 2014 was dat nog 27 procent.

Eera krijgt Ierse voorzitter

Kurt Kyck is benoemd tot de nieuwe president van de Europese vereniging voor recyclers van e-afval.

Van der Stelt verkoopt meerderheidsbelang aan Scheybeeck

Oprichter Jan van der Stelt heeft 80 procent van de aandelen in zijn transport- en handelsbedrijf in reststromen en meststoffen verkocht aan Scheybeeck.

Twee overnames voor PreZero

20190328_135311.jpg

PreZero breidt haar activiteiten in Duitsland uit. Niet alleen heeft het bedrijf twee overnames gedaan, ook heeft zij goedkeuring gekregen voor exploitatie van het duale systeem in Noordrijn Westfalen.

Nieuw initiatief om plastickringloop technologisch te sluiten

Fotolia_125460495_S.jpg

Twee Nederlandse instituten gaan samen internationaal op zoek naar bedrijven om technologische innovaties te ontwikkelen die het recyclen van plastics moeten verbeteren. Uitgangspunt is internationaal een waardeketen te ontwikkelen.

Geen stop op lopende opvulprojecten diepe plassen

Fotolia_13253248_S.jpg

Lopende projecten om met grond en baggerspecie diepe plassen op te vullen zullen niet stopgezet worden vanwege onderzoek naar het ecologisch effect van de opvullingen.

Nieuw fonds voor verwijderen asbestdak

Fotolia_48282820_M.jpg

Nadat eerder een wettelijk verbod op asbestdaken sneuvelde in de Eerste Kamer, komt het kabinet nu met een nieuwe aanpak voor het verwijderen van asbestdaken. Het plan bevat onder meer een nieuw fonds met leningen voor mensen die van hun asbestdak af willen.

VDK biedt oplossingen voor vuilophaling

Vuilniswagen VDK.jpg

VDK Nederland is sinds april in Belgische handen. Nieuwe eigenaar Mol Cy is marktleider in eigen land, maar ook Nederland is een belangrijke afzetmarkt.

'Brexit kost RDF-exporteurs 50 miljoen'

bank-20795_1280.jpg

Britse exporteurs van RDF zullen na een no-deal brexit 50 miljoen pond extra kwijt zijn aan btw.

Afvalfonds maakt tarieven voor 2020 bekend

Fotolia_12207045_M.jpg

De afvalbeheersbijdragen voor kunststoffen worden voor komend jaar naar beneden bijgesteld en die voor aluminium en overige metalen gaan omhoog. De overige tarieven blijven ongewijzigd.

Lipton stapt over op 100 procent gerecycled plastic

Fotolia_56389887_S.jpg

Komend jaar worden alle 60 miljoen plastic flessen van Lipton in Nederland gemaakt van 100 procent gerecycled plastic. Ook worden ze volledig recyclebaar.

Meer etensresten in oud papier

20181120_084833.jpg

De vervuiling in het Nederlandse oud papier is tussen 2015 en 2018 toegenomen. Vooral de hoeveelheid voedselverpakkingen met etensresten stijgt opvallend.

Meer duidelijkheid over kostenontwikkelingen in wegvervoer

DSCN0014.JPG

Onderzoeksbureau Panteia heeft de kostenontwikkelingen in het wegvervoer van 2019 en 2020 in kaart gebracht. Voor het eerst is er nu één onafhankelijk rapport waar vervoerders én verladers (opdrachtgevers van vervoer) mee kunnen werken.

Iman Koster nieuwe voorzitter RvC Rova

Iman Koster.jpg

De algemene vergadering van aandeelhouders van Rova heeft Iman Koster benoemd tot nieuwe voorzitter van haar raad van commissarissen (RvC). Hij volgt Co Verdaas op die afgelopen voorjaar aftrad.

Amsterdamse raad schoorvoetend akkoord met nieuwe steun AEB

sharon dijksma 2016.jpg

De gemeenteraad van Amsterdam heeft met frisse tegenzin ingestemd met een nieuwe financiële injectie voor AEB. Ondertussen vragen sommige partijen zich af of een verkoop van het bedrijf nog wel nodig is.

ChristenUnie stuurt aan op statiegeld op blik

Fotolia_41292354_S.jpg

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wil dat het kabinet voorbereidingen treft om vanaf 2022 statiegeld op blik in te voeren. In de Kamer lijkt er voldoende steun voor haar voorstel te bestaan.

Ruim 1.500 plastic voedselverpakkingen per Nederlander

42328620_s.jpg

Nederlanders gebruiken jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen. Dat komt neer op ruim 1.500 verpakkingen per inwoner.

Belemmeringen CE vooral in uitvoering wet- en regelgeving

Fotolia_125565706_L stempel afval.jpg

De Taskforce Herijking Afvalstoffen heeft zijn advies uitgebracht over hoe belemmeringen voor de circulaire economie kunnen worden weggenomen in afvalwet- en regelgeving en de uitvoering daarvan.

AMG en Shell slaan handen ineen voor recycling

shell moerdijk by night.jpg

AMG en Shell richten een joint venture op voor het terughalen en recyclen van katalytische materialen.