Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 25 november 2010

Frankrijk in de versnelling

Evenals Engeland is onze verre zuiderbuur geen voorloper in de doorvoering van het Europese afvalbeleid. Maar met hoge boetes in het vooruitzicht is ook daar een kleine afvalrevolutie: tenminste, op papier.

Eind 2007 ging het afvalbeleid in Frankrijk op de schop. De speerpunten zijn: preventie via productontwerp, diftar stimuleren en producentenverantwoordelijkheid verder doorvoeren. De speerpunten zijn omgezet in concrete doelstellingen in het nieuwe landelijke afvalbeheerplan (2009-2012). Zo moet het huishoudelijk afval met 7% verminderd zijn in 2012. Schattingen geven aan dat dit in 2009 op 3,1% ligt (ten opzichte van 2007). Nu heeft 30% van de gemeenten (slechts 10 procent van de bevolking) een soort diftar-systeem. Dat levert nu 0,5 miljard euro op, tegenover de rest van de gemeenten die 4 miljard euro ophalen via vastrechtsystemen. Verder moet in 2015 het huishoudelijk afval voor 45% worden gerecycled met een tussenstap van 35% in 2012. Dat lijkt niet ambitieus omdat in 2007 het percentage al op 34 lag.
Producentenverantwoordelijkheid krijgt een prominente plaats. Voor verpakkingen, papier, batterijen, elektrische apparaten, medicijnen, textiel, banden en auto’s is die er al, maar nu moet het ook nog komen voor gevaarlijk afval van huishoudens en infectieus afval. Voor het bouwafval denkt de regering aan fiscale heffingen op primaire producten. Van het bedrijfsafval moet in 2012 75% worden gerecycled en dat percentage geldt ook voor het huishoudelijk verpakkingsafval. Deze liggen voor 2009 op respectievelijk 69% en 65%.

Doelen en prestaties
Het aandeel verbrand en gestort afval moet 15% lager zijn in 2012 dan in 2007. Daarvoor worden de belastingen geleidelijk verhoogd, maar de hoogte verschilt per afvalstroom. In 2009 is de vermindering op 4,4% blijven steken; voornamelijk als gevolg van de recessie. Daarbij is het storten van huishoudelijk afval goed op weg naar de doelstelling van 16,1 Mton. De verbrandingsdoelstelling voor 2012 van 11,1 Mton, blijft in realisatie achter met in 2009 12,8 Mton. In 2015 moet het aandeel composteren of vergisten, verdubbeld zijn tot 28% van het totale huisvuilaanbod. De infrastructuur voor compostering moet in 2015 zijn verdubbeld.
Ook het Franse afvalbeleid heeft door de recessie even wat wind in de rug gehad. Preventiedoelstellingen lijken daardoor eerder bereikt dan verwacht. Maar de dip zal tijdelijk zijn en daarna zullen de volumes weer toenemen. De reductie van te storten en te verbranden afval (-15%) lijkt nog ver weg, en begint zorgelijk te worden. Ook over het halen van de 75% recycling van verpakkingen maakt men zich in Frankrijk zorgen. De Franse overheid en vooral de uitvoeringsorganisatie ontwikkelen stimuleringsactiviteiten om de doelen te halen. Onder andere in samenhang met werkgelegenheidsprogramma’s wordt lokaal recycling gestimuleerd. Concreet betekent dit onder andere herziening en renovatie van milieuparken voor afvalscheiding, en ondersteuning van sorteercentra om meer en kwalitatief beter materiaalstromen uit reststromen mechanisch en geautomatiseerd te scheiden. Gestimuleerd wordt ook communicatie- en onderzoeksprogramma’s.

Logo Pollutec 2010 English.jpg
Tegen de achtergrond van de versnelling in het afvalbeleid vindt Frankrijks grootste milieubeurs dit jaar weer in Lyon plaats. Van 30 november tot en met 3 december wordt voor de 24e keer de Pollutec gehouden. De beurs heeft met haar Duitse college Ifat inmiddels de status van Europees bastion voor beurzen bereikt. Met een thuisland dat jaarlijks ruim 850 Mton afval produceert – waarvan 38 Mton uit huishoudens – zou de expo aan Frankrijk genoeg hebben. Misschien vanwege de sfeer, maar Pollutec weet een internationaal profiel neer te zetten. Er zijn 2.400 exposanten uit 42 landen en men verwacht 75.000 bezoekers. De sector afval en recycling is met ongeveer zeshonderd exposanten gelijk gebleven aan de vorige editie en is dit jaar verdeeld in vier ruimten: afvalbehandeling; transport en logistiek; recycling en afval en energie. Nederland is vertegenwoordigd met een paviljoen van het NHC, waarin onder ander ATM, Bakker Magnetics, Trisoplast en De Paauw Recycling staan. Buiten het paviljoen staan Boa Recycling Equipment, Bollegraaf Recycling Solutions, Christiaens Group, CPM, A. Jansen en Knapzak.

Vakblad Afval! oktober 2010 (nummer 8)


Auteur: Friso Noordhoek