De toepassingsmogelijkheden voor groene reststromen (bijvoorbeeld groenafval en grasmaaisel) zijn breed. Den Ouden Groenrecycling, onderdeel van servicegericht familiebedrijf Den Ouden Groep uit Schijndel, investeert in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen van groene reststromen.
Ook voor gras kent Den Ouden ondertussen toepassingen die voorheen niet gebruikelijk waren. Kwalitatief schoon gras wordt door het bedrijf aangeleverd bij partners om als grondstof verwerkt te worden in diverse producten binnen de maakindustrie. Middels het cascadeprincipe probeert Den Ouden steeds meer toegevoegde waarde te geven aan haar grondstoffen. Iedere klant is hierdoor verzekerd van een goede inzet van haar afvalstromen door optimale benutting binnen de mogelijkheden van de circulaire industrie.
De groene tak van biobrandstof breidt uit naar België en Duitsland. In Nederland ligt de nadruk op bodemverbeteraars, met name in stedelijk gebied. Gelukkig komt er binnen Nederland ook meer vraag naar biobrandstoffen. Den Ouden geeft groene restromen ook een nieuw duurzaam leven als het gaat om biobrandstof.
De productie van biobrandstoffen voert Den Ouden op eigen locaties uit, maar ook in de bossen of bij collega-bedrijven. Middels mobiele productie-eenheden kunnen bij recyclingbedrijven batchgewijs de groene reststromen verwerkt worden tot biomassa. Op die wijze kan Den Ouden de recyclingbedrijven compleet ontzorgen. Het bedrijf produceert de biobrandstoffen op locatie van de klant en zorgt ook voor de afvoer van de biobrandstoffen. Het spaart CO2 als je de productie dichtbij de ovens lokaliseert, vandaar dat Den Ouden ook over de grens vestigingen wil openen. De opdrachtgevers krijgen een CO2 reductie-certificaat van een onafhankelijk instantie, zodat zij kunnen aantonen dat ze bewust omgaan met haar reststromen.
De toepassingen van groene reststromen als compost of als biomassa voor energiecentrales zijn algemeen bekend en vaak ook de enige wijze waarop groene reststromen worden verwerkt. Deze toepassingen dragen maar beperkt bij aan de reductie van afval en leveren slechts een zeer beperkt rendement op.
De toepassingsmogelijkheden voor groene reststromen zijn echter veel breder. Den Ouden investeert daarom in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen van groene reststromen volgens het cascadeprincipe. Hierbij wordt uitgegaan van de toepassing van stromen op die plek waar zij het hoogste rendement opleveren met als uiteindelijk doel een volledige biobased economy, waarbij groene reststromen als grondstof dienen voor nieuwe producten.
Overname Reiling Sterksel BVPer 1 februari 2016 heeft Den Ouden Groep de activiteiten van Reiling Sterksel b.v. overgenomen. Met deze overname verstevigt het familiebedrijf haar strategische positie in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. Werknemers en materieel zijn overgenomen. “Reiling Sterksel was geen onbekende partij voor ons. Toen in april 2015 de nieuwe activiteiten op Bedrijven park ‘t Chijnsgoed bekend werden zijn wij direct het gesprek aangegaan met zowel Reiling Sterksel als de nieuwe initiatiefnemers BioTechParkBrabant”, zegt Jochem Langenhuijzen, directievoorzitter van Den Ouden Groep. “Enerzijds is de locatie geografisch van belang voor onze groeistrategie anderzijds sluiten de beoogde ontwikkelingen van BioTechParkBrabant naadloos aan bij de weg die Den Ouden reeds is ingeslagen”. Ruben van Maris, initiatiefnemer van BTPB is verheugd met de komst van Den Ouden naar het bedrijvenpark. “Een betrouwbare en professionele speler in de markt met kennis van zaken, die een waardevolle bijdrage aan de doelstellingen van het park kan leveren”. De nieuwe locatie gaat Den Ouden Locatie De Kempen heten en is inmiddels de negende locatie van Den Ouden Groep binnen Nederland. Recentelijk heeft Den Ouden haar positie ook in Zeeland verstevigd met de locatie “Kreekrak” in Rilland (bij Bergen Op Zoom). |
Voorbeelden hiervan zijn biofiltermateriaal uit boomwortels, substraten ten behoeve van groeiplaats(verbetering), grondstoffen voor de spaanplaatindustrie en hoogwaardige RHP-compost als veenvervanger voor de potgrondindustrie. Door de productie van RHP-compost hoeft minder veen gewonnen te worden uit veenvelden in bijvoorbeeld Polen en Estland. Hierdoor blijft waardevolle natuur behouden, wordt minder CO2 uitgestoten om dit veen in Nederland te krijgen én wordt maximaal rendement behaald uit een deel van de groene reststroom.
Naast bovengenoemde toepassingen bevatten groene reststromen ook grondstoffen voor toepassing in onder meer de farmaceutische, plastic-, papier- en kledingindustrie. Den Ouden ondersteunt, stimuleert en is nauw betrokken bij ontwikkelingen op deze gebieden. Sinds enkele jaren wordt op al de locaties gratis taxus ingezameld voor kankerbestrijding.
“Innovatie begint met ervaring, creatief vakmanschap en buiten de gebaande paden durven te denken. Als ondernemers zit dit in ons bloed”, zegt Jochem Langenhuijzen, directievoorzitter van Den Ouden Groep. “Wij zien kansen, creëren kansen en pakken kansen. Het continu blijven innoveren van onze organisatie en producten is onze sleutel tot succes. Hierbij stimuleren wij ook onze onderaannemers en leveranciers om betere oplossingen aan te bieden. Samen met hen en onze kundige en zeer ervaren werknemers zijn wij in staat om innovatieve oplossingen te bedenken en tot uitvoering te brengen. Deze kruisbestuiving is de voedingsbron voor onze innovatie en resulteert in nieuwe producten, schonere en efficiëntere werkwijzen en minder afval.”
Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met circa 180 medewerkers en levert een totaalconcept voor bodemverbeteraars, bodembemesting (Ferm O Feed), bodemveiligheid (Bodac), binnenstedelijke herinrichting, betonaanleg en biobrandstoffen.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
Vakblad Afval! februari 2016 (nummer 1)