Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 28 maart 2018

Duurzame kantbeschoeiing en damwanden

Van afval naar grondstof naar nieuwe toepassing

De grondstoffen die we nodig hebben voor onze consumptiegoederen zijn niet onbeperkt beschikbaar. Steeds meer mensen en bedrijven benutten de mogelijkheden van hergebruik van materialen. Hiermee voorkomen we de uitputting van de plaats waarvan wij als mens volledig afhankelijk zijn: onze aarde.

Pilot beschoeiing Geeuwenbrug N371 (12).jpgDe provincie Drenthe past kunststof kantbeschoeiing van Duvano toe als onderdeel van een pilot.

Duvano is een productiebedrijf uit Oss dat is gespecialiseerd in het vervaardigen van kunststof producten. Door middel van extrusie maakt Duvano palen, planken en balken in verschillende maten, vormen en kleuren. Het bedrijf is voortdurend bezig om kunststof producten te verbeteren en te verduurzamen. Onder meer door het toepassen van zorgvuldig geselecteerde gerecyclede en innovatieve grondstoffen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met de PST-fabriek, voluit Post-Shredder Technologie, van ARN.

Hernieuwde grondstoffen, dat is wat de PST-fabriek in Tiel levert aan Duvano. De fabriek verwerkt het kunststofrestmateriaal van afgedankte auto’s tot nieuwe grondstoffen. Met deze grondstoffen is het mogelijk om onder andere planken, palen en balken voor kantbeschoeiing en damwanden te maken. Dat levert milieuwinst op: bij toepassing van een kunststof kantbeschoeiing wordt per kilometer 22.000 kilo CO2 en de houtkap van 25 bomen vermeden. Deze kunststof kantbeschoeiing gaat naar verwachting 40 jaar mee. Daarna is het materiaal nog zes keer recyclebaar voor gebruik in dezelfde toepassing. Daarbij zijn de materialen kwalitatief van hetzelfde niveau als nieuwe grondstoffen. Een win-win-win situatie!

De provincie Drenthe past de producten inmiddels ook toe, als onderdeel van een pilot. “Wij willen onze wegen en vaarwegen graag zo duurzaam mogelijk maken”, zegt assetmanager Gabby van Meer. Hij omschrijft de kantbeschoeiing van Duvano als “een bouwstof die aan al onze principes voldoet, net zo lekker werkt als hardhout, maar veel goedkoper is en langer meegaat.”

20171220_132112.jpgBreed toepasbaar, scherp geprijsd

De Duvano-kunststofprofielen zijn door de grote verscheidenheid in afmetingen en lengtes op vele manieren toepasbaar in onder andere utiliteitsbouw, tuininrichting, campings, scheepvaart en agrarische sector. De zeer scherpe prijs en de lange levensduur maakt de keuze tussen (hard)hout en kunststof wel heel makkelijk. De Duvano-profielen zijn leverbaar in holle en massieve uitvoering. Wie geïnspireerd is door de mogelijkheden van duurzame damwand en beschoeiing, kan contact opnemen met ARN.

Toegevoegde waarde

Het gebruik van kunststof kantbeschoeiing en damwanden heeft diverse voordelen. Zo rot kunststof niet en gaat het dus langer mee dan hout. Ook hoeft het minder vaak vervangen te worden en trekt het niet krom zoals hout. Doordat het product op maat gemaakt kan worden is er geen snijverlies. Bovendien is de toepassing van recyclaat duurzaam en vermijdt het CO2-uitstoot en houtkap.

Meer weten over ARN?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! februari 2018 (nummer 1)


Auteur: